4 z 8Miód
Miód już w starożytności był uważany za pokarm bogów. I słusznie, jego liczne zalety, cudowne właściwości są niezastąpione. Miód to przede wszystkim skarbnica przeciwutleniaczy – związków chemicznych, które neutralizują szkodliwe działenie wolnych rodników.
Choć niewiele, to zawiera takie składniki mineralne jak wapń, fosfor, żelazo (pochodzące z miodu jest przyswajane w ok. 60%), magnez, potas, fluor i jod. Miód zawiera witaminy z grupy B, białka, woski, olejki lotne, pyłki kwiatowe, enzymy i kwasy organiczne. Badania naukowe wykazały przeciwnowotworowe działanie miodu pszczelego.
Każdy rodzaj miodu cechują dodatkowe i różne od siebie właściwości. I tak np. miód akacjowy łagodzi napięcie nerwowe, pomaga przy bezsenności, zaś miód gryczany łagodzi objawy nadciśnienia i miażdżycy.
Miód wykorzystuje się także w przemyśle kosmetycznym.
Przeczytaj: Alternatywa dla małej czarnej. Detoksykuje i dodaje energii