Prozdrowotny afrodyzjak. Obniża ryzyko raka jelit, płuc i trzustki

Jeszcze przed wojną roślina ta królowała na polskich stołach jako rukiew (lub rokietta) siewna. Dziś, głównie za sprawą Włochów, znana jest nam jako rukola. Chociaż pochodzi z krajów śródziemnomorskich, z powodzeniem możemy uprawiać ją w ogródku lub na balkonie.

Warto dodawać ją do potraw nie tylko ze względu na wyrazisty smak i zapach ale także wiele leczniczych właściwości. Mało kto wie, że rukola jest niczym naturalna Viagra.

Na następnej stronie obejrzysz WIDEO.

Zobacz także: Bogactwo błonnika. Sprzyja leczeniu 4 typów raka

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Broń na nowotwory

Rukola ma lekko gorzki, korzenny i pikantny smak oraz aromat. Możemy udekorować nią kanapki lub pizzę, dodać do makaronów i sałatek. Warto jej używać ze względu na korzyści dla zdrowia.

Wyrazisty smak zawdzięcza zawartości glukozynolanów, które w organizmie przekształcane są na izotiocyjaniny. Związki te wykazują silne działanie antynowotworowe - obniżają ryzyko zachorowania na raka płuc, piersi, prostaty, żołądka, trzustki i jelita grubego.

/ 6Ochrona dla wzroku

Obraz
© 123RF

Chociaż wyglądem przypomina sałatę, rukola wcale nie należy do warzyw liściastych. To warzywo kapustowate. W zielonych liściach znajduje się luteina, karotenoidy i zeaksantyna, dzięki czemu rukola zapobiega zaćmie i zwyrodnieniu plamki żółtej. Ponadto rukiew siewna zawiera kwas foliowy i alfa-linolenowy, dlatego powinna wzbogacać menu kobiet w ciąży. Oprócz liści, jadalne są również kwiaty i nasiona rukoli. W Indiach przygotowuje się z nich olej przyprawowy o ostrym i delikatnie piekącym smaku.

Na następnej stronie obejrzysz WIDEO

/ 6Ochrona przed anemią

Jeśli zastanawiasz się, czy przyrządzić sałatkę na bazie rukoli czy sałaty lodowej, to podpowiadamy, że rukola zawiera aż osiem razy więcej wapnia i cztery razy więcej żelaza niż sałata. Ponadto roślina ta przewyższa swoją konkurentkę pięciokrotnie zawartością witamin A, C i K. Dzięki bogactwu witamin, składników mineralnych i aminokwasów, rukola zwiększa odporność, zapobiega osłabieniu i niweluje objawy anemii.

Redakcja poleca: Myślała, że ma pasożyty. Diagnoza zwaliła Annę z nóg

/ 6Korzystny wpływ na trawienie

Obraz
© 123RF

To śródziemnomorskie warzywo jest spokrewnione z chrzanem i rzodkiewką. Jest doskonałym dodatkiem do dań dla osób na diecie. Jest niskokaloryczna - w 100 gramach rukoli znajduje się jedynie 20 kcal, a ponadto obfituje w błonnik pokarmowy, który pęcznieje w żołądku, dając uczucie sytości i dodatkowo poprawiając perystaltykę jelit.

Rukola oczyszcza z toksyn, wpływa na produkcję żółci, leczy nieżyt i wrzody żołądka, a ponadto pomoże pozbyć się zgagi, wzdęć i bólu brzucha. Dlatego warto dodawać ją do ciężkostrawnych potraw.

/ 6Mocne włosy i paznokcie

Obraz
© 123RF

Zawarty w rukoli cynk wzmacnia włosy i paznokcie. Dzięki obecności potasu, który wpływa na przekształcenie glukozy w glikogen, rukola wspiera prawidłowe wydzielanie insuliny. Dodatkowo bogactwo flawonoidów sprawia, że regularne dodawanie rukoli do potraw zmniejsza ryzyko cukrzycy i chorób układu krążenia.

/ 6Naturalny afrodyzjak

Obraz
© 123RF

Warto jeść rukolę na kolację, by mieć lepszy seks. Już w starożytności uważano rokiettę siewną za afrodyzjak, który działa jak naturalna Viagra. Ponoć nie tylko potrafiła rozbudzić pożądanie, ale także leczyła impotencję i zapewniała płodność. Dlatego też na początku naszej ery roślinę tę sadzono wokół pomników Priapa, boga płodności.

Rukolę z powodzeniem można uprawiać samemu. Jeśli jednak nie masz do tego odpowiednich warunków i wolisz ją kupić, pamiętaj, aby zwrócić uwagę, czy ma zielone, kruche i nieuszkodzone liście. Przed podaniem powinno się ją dokładnie umyć. Jeśli kupisz rukolę w plastikowym opakowaniu - natychmiast ją stamtąd wyjmij i owiń w lekko wilgotny papierowy ręcznik. Dla zachowania dłuższej świeżości rukolę powinno się trzymać w lodówce.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka