Ryba w winie
Danie rybne w winie to danie, które warto wypróbować. Jego przygotowanie jest stosunkowo proste, a uzyskana potrawa zadowoli nawet wybrednych smakoszy.
Składniki:
- 250 g fileta z sandacza,
- 3/4 szklanki wina Marsala,
- 200 g pieczarek,
- 3 łyżki roztopionego masła,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 1/2 szklanki mąki,
- sól, pieprz i zioła prowansalskie do smaku.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 296,63 kcal |
Białka | 16,58 g |
Węglowodany | 19,8 g |
Tłuszcze | 14,26 g |
Błonnik | 1,63 g |
Przygotowanie:
Filet z sandacza obmyj, osusz i pokrój na większe kawałki. W przygotowanym naczyniu wymieszaj mąkę, sól, pieprz i zioła prowansalskie. Obtocz obficie w mieszance kawałki ryby i strzepnij, aby pozbyć się nadmiaru mąki. Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę. Gdy będzie już bardzo gorąca, dodaj masło i pozwól mu się roztopić. Wkładaj ostrożnie na tłuszcz kawałki mięsa i smaż z każdej strony przez kilka minut, aż złapią złoty kolor. Zdejmij je w tym momencie z patelni i wrzuć posolone pieczarki. Zmniejsz ogień na średni i wlej wino. Zostaw bez przykrywki na kilkanaście minut i poczekaj, aż wino wyparuje do połowy. Wtedy włóż z powrotem sandacza i na małym ogniu duś przez 8-10 minut. Zaciągnij sos i podawaj na gorąco.
Komentarz:
Przeciętnie każdy z nas zjada o połowę mniej ryb niż mieszkańcy Norwegii czy Japonii. A jednak powinno się wprowadzać coraz więcej potraw zawierających ten składnik, gdyż mięso ryb posiada mnóstwo ważnych substancji odżywczych, które wpływają na funkcjonowanie całego naszego organizmu. Odpowiednia ilość białka i kwasów omega-3 oraz wszelkich witamin i minerałów sprawia, że gospodarka naszego ciała i umysłu utrzymywana jest na właściwym poziomie.