Rybne kuleczki z halibuta
Potrawa zawierająca halibuta z całą pewnością jest przyjazna naszemu organizmowi, gdyż ta wyjątkowo smaczna ryba ma ogromne wartości odżywcze.
Składniki:
- 450 g fileta z halibuta,
- 200 g fileta z łososia,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 duża cebula,
- 2 duże jajka,
- 1 łyżeczka soli morskiej,
- 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu,
- 1 łyżka nektaru z agawy,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1/4 szklanki świeżego koperku,
- 1 szklanka startej marchewki,
- 1/2 filiżanki pietruszki.
Przygotowanie:
Ryby umyj i pokrój na małe kawałki. Włóż je do blendera i zmiel na wolnych obrotach. Rozgrzej oliwę na patelni, pokrój cebulę i wrzuć ją na ogień, aby zmiękła. Jajka, nektar z agawy, sok z cytryny, miękką cebulę, sól i pieprz zmieszaj w misce z rozdrobnioną rybą. Do mieszanki dodaj też startą marchew, koper i pietruszkę. Wymieszaj dokładnie i schowaj w chłodne miejsce na 2 godziny. Po tym czasie ugotuj w garnku osoloną lekko wodę, doprowadź ją do wrzenia i zmniejsz ogień. Z mieszanki uformuj niewielkie kuleczki rybne i wrzucaj do wody na 15 minut. Podawaj z sosem chrzanowym i grzankami.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 223,73 kcal |
Białka | 25,31 g |
Węglowodany | 8,65 g |
Tłuszcze | 10,3 g |
Błonnik | 2,36 g |
Komentarz:
Halibut ma białe, delikatne mięso, bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które są bezcenne dla naszego zdrowia. Przede wszystkim pomagają w profilaktyce przeciwmiażdżycowej serca i naczyń krwionośnych. Wszystkim borykającym się z problemami sercowymi polecamy danie z halibutem.