Ryby na śniadanie. Sprawdź, dlaczego warto jeść
Zdrowe śniadanie to podstawa dobrego dnia. Zbyt często z niego rezygnujemy lub jemy niewłaściwie skomponowane. Warto w porannym menu uwzględnić ryby. Sprawdź, dlaczego.
1. Ryby na śniadanie korzystnie działają na mózg i układ nerwowy
Dlaczego ryby na śniadanie są dobrym pomysłem? Jest ku temu co najmniej kilka powodów.
Mimo że propozycja może wydawać się zaskakująca, bo nie jest to z pozoru typowo śniadaniowa potrawa, jednak ryba o poranku to bardzo zdrowe jedzenie.
W niektórych krajach, jak choćby w Japonii czy nawet bliższej nam Anglii, ryba na śniadanie nie budzi aż takiego zdziwienia. Warto więc wprowadzić ten zwyczaj w trosce o swoje zdrowie.
Ryby, podobnie jak owoce morza, pozytywnie wpływają na pracę mózgu.
Zawarte w nich kwasy tłuszczowe dokonale działają na układ nerwowy. Dzięki nim zuskujemy lepszą koncentrację i rozwój zdolności poznawczych.
Ryby są źródłem kwasów DHA, które warto uzupełniać w diecie dzieci i matek ciężarnych. Dzięki takiej suplementacji można poprawić iloraz inteligencji u dzieci.
2. Źródło antyoksydantów
Ryby są również źródłem przeciwutleniaczy, które zapobiegają procesom starzenia. Zawarte w nich selen, astaksantyna i tauryna doskonale neutralizują wolne rodniki.
W rybach znajdziemy też zdrowe chude białko, które może pozytywnie wpływać na serce i układ krążenia. Białka pochodzące z ryb są trawione łatwiej, niż np. te z czerwonego mięsa.
Kwasy tłuszczowe omega-3, które znajdziemy w rybach, działają zbawiennie na układ sercowo-naczyniowy. To doskonały sposób na uporanie się z przewlekłymi schorzeniami, jak np. stany zapalne.
Kwasy omega-3 to również sprzymierzeniec w walce z niewydolnością nerek, miażdżycą, chorobą niedokrwienną, tachyarytmią komorową i zakrzepicą.
3. Czy ryby są zdrowe?
W rybach znajduje się szereg cennych witamin, w tym bardzo istotną dla nas witamina D.
Ryby to również źródło innych witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Znajdziemy w nich witaminę A oraz witaminy z grupy B.
4. Pomysły podania ryb
W jakiej postaci można jeść ryby na śniadanie?
Wędzony łosoś, tuńczyk albo makrela doskonale sprawdzą się np. zamiast szynki na kanapce. Można podawać ryby także jako składnik sałatek.
Jeśli wzbogacimy sałatki pomidorami i sałatą oraz innymi warzywami, będzie to poranna prawdziwa bomba witaminowa.
Na śniadanie warto też podać pastę kanapkową z rybą, np. makrelą czy pstrągiem.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl