Ryby w puszkach. Dlaczego warto je jeść?

Ryby, takie jak śledzie, sardynki, tuńczyk, czy makrela, możemy jeść w różnych postaciach. Jedną z nich są konserwy.

Producenci proponują je nam w najróżniejszym wydaniu. Kupimy je zarówno w oleju lub oliwie, ale też w warzywnych sosach, np. paprykowym lub pomidorowym.

Wielu dietetyków zachęca do jedzenia świeżych ryb. A jak jest z rybami w puszkach? Czy są dla nas bezpieczne? Ten temat może wzbudzać kontrowersje.

Chcesz wiedzieć więcej? Zapraszamy do naszej galerii.

Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO

Zobacz też: Czy wędzone ryby są zdrowe?

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF Ryby w puszkach mają wiele zalet

/ 5Kwasy tłuszczowe omega-3

Dietetycy podkreślają, że jedną z głównych zalet jedzenia ryb jest bogactwo zawartych w nich kwasów omega-3. Wskazuje się, że w ryby w puszkach mają ich niemal tyle samo, co te świeże.

Dlaczego są tak istotne dla funkcjonowania organizmu? Przede wszystkim dobrze wpływają na pracę serca.

Co ciekawe, włoscy uczeni w 2001 roku odkryli, że ludzie, którzy jedli świeże lub zakonserwowane ryby co najmniej dwa razy w tygodniu, mieli o 30 proc. mniejsze ryzyko zawału serca niż ci, w których diecie ryby występowały rzadziej.

/ 5Witaminy i minerały

Obraz
© 123RF

Ryby są niezwykle cennym źródłem witamin i minerałów. Oprócz wspomnianych wcześniej kwasów omega-3, które świetnie wpływają na układ krwionośny, znajdziemy w nich także sód, białko, wapń i cynk.

Ponadto to także bogactwo witamin m.in. A, D, E i B12.

Dzięki witaminie A poprawi się nam wzrok. Z kolei witaminy D i E zapewnią poprawę wyglądu – skóry, włosów i paznokci. Natomiast dzięki B12 wzmocnimy nasz układ nerwowy i zmniejszymy ryzyko anemii.

Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO

Zobacz też: Jedząc ryby, urodzisz zdrowe dziecko!

/ 5Idealne w podróży

Jednym za największych plusów żywności w puszkach jest jej długi okres ważności. Konserwy możemy przechowywać kilka miesięcy, a czasem nawet lat. Przez szczelne opakowanie nie dostanie się powietrze, które może spowodować psucie się jedzenia.

Ponadto puszki są stosunkowo lekkie. Nie wymagają też przechowywania w wyjątkowych warunkach np. w lodówce. Dzięki temu świetnie sprawdzą się w podróży, gdy potrzebujemy prowiantu, który nie zajmie nam dużo miejsca w plecaku, a zapewni smaczny posiłek.

Jednak kupując konserwy warto zwrócić uwagę na ich skład. Czasem znajdziemy w nich środki konserwujące, takie jak azotan sodu.

/ 5Kontrowersje

Obraz
© 123RF

Żywność w puszkach to wciąż temat, który wzbudza kontrowersje. Według niektórych źródeł, wartość odżywcza ryb w konserwach jest mniejsza niż tych świeżych. Ich przeciwnicy uważają też, że puszki są pełne konserwantów, soli i innych szkodliwych dla człowieka związków chemicznych.

Często zwraca się uwagę na obecność bisfenolu A w niektórych opakowaniach. Zdaniem ekspertów, gdy związek dostanie się do żywności, może niekorzystnie wpłynąć m.in. na układ krążenia, a także przyczyniać się do nadwagi i otyłości.

/ 5Które konserwy są najlepsze?

Obraz
© 123RF

Oczywiście co do wyboru najlepszych konserw zdania są podzielone. Jednak dosyć często mówi się o dobrych właściwościach sardynek. Te niepozorne rybki kryją bowiem w sobie wiele cennych składników odżywczych, takich jak witaminy: D, B12, a także minerały m.in. niacyna, żelazo, potas, magnez i fosfor.

Co ciekawe, ze względu na dużą zawartość wapnia, sardynki są polecane osobom, które z powodu nietolerancji laktozy nie mogą spożywać produktów mlecznych. Mogą też znaleźć się w diecie kobiet w ciąży, a także starszych osób, które obawiają się osteoporozy.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka