Sałatka owocowa z czerwoną kapustą
Przepisy wegańskie na sałatki owocowe są rozmaite. Można je modyfikować według własnego uznania. Nazwa jest nieco myląca, ponieważ w składzie tej sałatki znajduje się także czerwona kapusta, która jak wiadomo zaliczana jest do warzyw. Jednak w sałatce zdecydowanie dominują owoce i to one nadają smak całości.
Składniki:
- czerwona kapusta (10 dag),
- 1 jabłko,
- 1 banan,
- 1 pomarańcza,
- 1 puszka ananasów,
- sok z jednej cytryny,
- ocet winny,
- olej,
- przyprawy: sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
Kapustę myjemy i oczyszczamy. Następnie szatkujemy ją na drobne paseczki. Do garnka wlewamy dwa litry wody. Do gotującej się wody dodajemy 3 łyżeczki octu winnego. Wrzucamy poszatkowaną kapustę. Gotujemy ją przez niecałe 5 minut, po czym odcedzamy kapustę. Owoce – jabłko, pomarańczę i banana – obieramy ze skórek. Jabłko kroimy w półplasterki, banana podobnie. Pomarańczę z kolei dzielimy na cząstki. Ananasy wyjmujemy z puszki. Kroimy je w małą kostkę.
Cztery łyżki oleju mieszamy z sokiem z cytryny. Do mikstury dodajemy trzy łyżki zalewy z ananasów. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Owoce przekładamy do miseczki bądź salaterki, polewamy je przygotowanym sosem. Sałatkę odstawiamy na pół godziny, by składniki „przegryzły się”.