Sałatka z groszkiem i bekonem
Niewątpliwie pożywna sałatka z groszkiem i boczkiem jest ciekawą propozycją na śniadanie, lunch lub lekką kolację. Jest to dobry przepis nawet dla osób, które boją się tłustego boczku. Przede wszystkim bekon w tej sałatce nie jest tłusty. Jego paseczki są bardzo cienkie i całkowicie odsączone z niezdrowego tłuszczyku.
Składniki:
- 4 plastry wędzonego boczku,
- 250 g zielonego groszku,
- 1 łyżeczka świeżej mięty,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 średniej wielkości sałata lodowa.
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy. W międzyczasie pokrój boczek w cienkie paseczki. Wrzuć bekon na patelnię i smaż, póki cały tłuszcz się nie wytopi. Zdejmij boczek i osusz ręcznikiem papierowym. Na tę samą patelnię wrzuć groszek i miętę i podsmaż, trzymając na średnim ogniu przez kilka minut. Sałatę umyj i podrzyj na kawałeczki, po czym wrzuć do miski. Na sałatę wrzuć groszek z miętą, a na sam wierzch paseczki z boczku. Można doprawić solą i pieprzem oraz skropić cytryną.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 260,6 kcal |
Białka | 7,61 g |
Węglowodany | 9,92 g |
Tłuszcze | 20,61 g |
Błonnik | 5,04 g |
Komentarz:
Dużym walorem tej smacznej przekąski jest zielony groszek. Oprócz charakterystycznego smaku, jest on bardzo zdrowy. Zielona odmiana groszku zawiera witaminy E, C oraz witaminy z grupy B. Jeśli ktoś ma ochotę przegryźć coś smacznego i pożywnego, powinien sięgnąć po tę sałatkę.