Sałatka makaronowa - dwa sprawdzone i proste przepisy na sałatkę z makaronem
Sałatka makaronowa to pomysł na szybki obiad, składający się z ulubionych warzyw i sosu. Sałatkę można przygotować dzień wcześniej, zabrać ze sobą do pracy lub na domówkę. Poniżej przedstawiamy dwa pyszne i proste przepisy na sałatkę makaronową.
1. Sałatka makaronowa z sosem czosnkowym
Składniki:
- gotowane warzywa (np. brokuły),
- makaron,
- sól.
Składniki na sos czosnkowy:
- jogurt naturalny lub śmietana,
- majonez,
- czosnek,
- zioła, np. oregano i bazylia.
Sposób przygotowania:
Jej przygotowanie jest proste. Wystarczy ugotować makaron pióra oraz brokuły i po odcedzeniu wsypać je do miski. Brokuły trzeba lekko pognieść i wymieszać z sosem czosnkowym. Do smaku należy dodać soli.
Kalorie | 521,6 kcal |
---|---|
Białko | 18,4 g |
Tłuszcz | 8,1 g |
Cholesterol | 43,9 mg |
Węglowodany | 98,7 g |
Błonnik | 7,7 g |
Witamina C | 95,8 mg |
Witamina A | 1078,5 µg |
2. Sałatka makaronowa z fasolką szparagową
Składniki:
- 200 g makaronu muszelki,
- słoiczek zielonych oliwek,
- 1 żółta papryka,
- 150 g zielonej fasoli szparagowej,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 2 łyżeczki bazylii,
- 2 łyżeczki majeranku,
- 2 łyżeczki oregano,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
W osolonej, wrzącej wodzie ugotuj fasolkę szparagową al dente. Odcedź i przepłucz. Pokrój ją na mniejsze kawałki. Paprykę umyj i pokrój w kosteczkę. Oliwki przekrój na cztery. Makaron ugotuj tak jak fasolkę – na półtwardo.
Na dno małego rondla wlej oliwę, wstaw na mały ogień, rozgrzej i wrzuć wszystkie przygotowane składniki. Dopraw przyprawami i posól. Potrzymaj chwilę na ogniu, wymieszaj i podawaj od razu. Najlepszym dodatkiem były grzanki.
Dania, w którym przeważają warzywa lub owoce są zawsze zdrowe i powinny uzupełniać naszą codzienną dietę. W tej potrawie warto podkreślić wartościowość zielonych oliwek, które razem z makaronem tworzą bazę sałatki.
Oliwki są bogatym źródłem błonnika, witamin, minerałów i przeciwutleniaczy - wapnia, fosforu, potasu i żelaza, a także w prowitaminę A i witaminy C i E. Ponadto, zielone oliwki mają działanie przeciwbólowe, a zwłaszcza przeciwmigrenowe. Doskonale pasują do dań obiadowych, do serów oraz sałatek.