Salmonella na skorupkach jaj. Natychmiast wyrzuć do kosza!
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące żywności. Na skorupkach jaj wykryto pałeczki Salmonelli z grupy D. GIS ostrzega, by pod żadnym pozorem nie spożywać skażonego produktu.
1. Wycofanie jajek
Państwowa Inspekcja Sanitarna przeprowadziła badania, które jednoznacznie potwierdziły, że na skorupkach jajek wyprodukowanych przez firmę Polskie Fermy Grupa Producentów Sp. z o.o. Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega, by nie spożywać jajek skażonych pałeczkami Salmonelli z grupy D, zwłaszcza bez odpowiedniej obróbki termicznej. Ich zjedzenie grozi zakażeniem i rozwojem niebezpiecznej salmonellozy.
Pierwsze objawy zatrucia bakteriami salmonelli mogą pojawić się od 6 godzin do nawet 10 dni po zakażeniu. U chorego może pojawić się wówczas ból brzucha, wysoka gorączka, wodnista biegunka, osłabienie oraz ogólne zmęczenie. Zbagatelizowane zakażenie może doprowadzić nawet do śmierci.
''Zarówno zakład pakowania jaj jak i ferma jaj konsumpcyjnych, z której pochodzą przedmiotowe jaja są pod stałym nadzorem Powiatowego Lekarza Weterynarii w Nysie. W ramach kontroli przeprowadzanej niezwłocznie po otrzymaniu informacji o wykryciu zanieczyszczenia, Powiatowy Lekarz Weterynarii w Nysie poddał kontroli dokumentację zakładową związaną z kwestionowaną partią oraz pobrał stosowne urzędowe próby, które zostały skierowane do badań laboratoryjnych'' - zapewnił w swoim ostrzeżeniu GIS.
2. Szczegóły dotyczące wycofania
Produkt: Jaja z chowu klatkowego.10 świeżych jaj. Klasa wagowa M, klasa A Numer partii: 23.10.21.T12 Najlepiej spożyć przed: 23.10.2021 Kod na skorupkach jaj: 3PL 16071303H6 Podmiot wprowadzający do obrotu: Polskie Fermy Grupa Producentów Sp. z o.o., Włostowa 109D, 48-317 Korfantów Zakład pakowania i sortowania jaj PL 16075903
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl