Salmonella w "Steku z krokodyla". GIS wydał ostrzeżenie
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące partii produktu "Stek z krokodyla". Podczas kontroli w mięsie wykryto obecność bakterii Salmonella. Ich spożycie może skutkować salmonellozą.
1. GIS ostrzega konsumentów przed produktem "Stek z krokodyla"
Główny Inspektorat Sanitarny w komunikacie opublikowanym na swojej stronie internetowej ostrzega wszystkich konsumentów, którzy kupili mrożone mięso "Stek z krokodyla". Podczas badania partii produktu wykryto w nim obecność bakterii Salmonella.
Poniżej szczegóły produktu:
"Stek z krokodyla", 250 g, mrożony
Numer partii: 2501113
Numer artykułu: 733270
Najlepiej spożyć przed: 18.03.2023 r.
Dystrybutor: Tender Meat Sp. z o.o.
2. Spożycie może skończyć się poważnym zatruciem pokarmowym
Inspekcja Weterynaryjna ustaliła, że cała skażona partia produktu już została sprzedana. W związku z tym GIS ostrzega przed jego spożyciem konsumentów, którzy już kupili produkt.
"Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem, w szczególności bez odpowiedniej obróbki termicznej. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem" - ostrzega GIS w komunikacie skierowanym do klientów.
Mięso jest wprawdzie mrożone, a to oznacza, że przed spożyciem będzie poddawane obróbce cieplnej, co zminimalizuje ryzyko zakażenia. Jednak nadal istnieje ryzyko przeniesienia bakterii z mięsa na inne powierzchnie, a niewystarczająca temperatura lub zbyt krótki czas obróbki może prowadzić do zakażenia.
3. Jakie są objawy salmonelli?
Objawy salmonelli przypominają zatrucie pokarmowe, ale ich natężenie jest znacznie większe. Dolegliwości mogą się pojawić już po kilku godzinach od zjedzenia skażonego produktu. Choroba może doprowadzić do zakażenia niektórych narządów wewnętrznych, a także do schorzeń stawów.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl