Trwa ładowanie...

Salmonella w "Steku z krokodyla". GIS wydał ostrzeżenie

Podczas kontroli w mięsie wykryto bakterie Salmonelli
Podczas kontroli w mięsie wykryto bakterie Salmonelli (123rf)

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące partii produktu "Stek z krokodyla". Podczas kontroli w mięsie wykryto obecność bakterii Salmonella. Ich spożycie może skutkować salmonellozą.

spis treści

1. GIS ostrzega konsumentów przed produktem "Stek z krokodyla"

Główny Inspektorat Sanitarny w komunikacie opublikowanym na swojej stronie internetowej ostrzega wszystkich konsumentów, którzy kupili mrożone mięso "Stek z krokodyla". Podczas badania partii produktu wykryto w nim obecność bakterii Salmonella.

Poniżej szczegóły produktu:

Zobacz film: "Rezygnujesz z mięsa? Takie mogą być efekty"

"Stek z krokodyla", 250 g, mrożony

Numer partii: 2501113

Numer artykułu: 733270

Najlepiej spożyć przed: 18.03.2023 r.

Dystrybutor: Tender Meat Sp. z o.o.

W mięsie wykryto obecność bakterii Salmonella
W mięsie wykryto obecność bakterii Salmonella (GIS)

2. Spożycie może skończyć się poważnym zatruciem pokarmowym

Inspekcja Weterynaryjna ustaliła, że cała skażona partia produktu już została sprzedana. W związku z tym GIS ostrzega przed jego spożyciem konsumentów, którzy już kupili produkt.

"Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem, w szczególności bez odpowiedniej obróbki termicznej. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem" - ostrzega GIS w komunikacie skierowanym do klientów.

Mięso jest wprawdzie mrożone, a to oznacza, że przed spożyciem będzie poddawane obróbce cieplnej, co zminimalizuje ryzyko zakażenia. Jednak nadal istnieje ryzyko przeniesienia bakterii z mięsa na inne powierzchnie, a niewystarczająca temperatura lub zbyt krótki czas obróbki może prowadzić do zakażenia.

3. Jakie są objawy salmonelli?

Objawy salmonelli przypominają zatrucie pokarmowe, ale ich natężenie jest znacznie większe. Dolegliwości mogą się pojawić już po kilku godzinach od zjedzenia skażonego produktu. Choroba może doprowadzić do zakażenia niektórych narządów wewnętrznych, a także do schorzeń stawów.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze