Sanepid wycofuje kiełbasę. Wykryto w niej groźną bakterię
Główny Inspektorat Sanitarny informuje o wycofaniu jednej partii produktu kiełbasy surowej, "metki tatarskiej". Swoją decyzję argumentuje wykryciem salmonelli.
W tym artykule:
Salmonella
"Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność pałeczek Salmonella spp. w jednej partii produktu" – informuje w oficjalnym komunikacie GIS.
Groźną bakterię wykryto w surowej kiełbasie, tzw. metce tatarskiej.
Inspektorat Sanitarny przestrzega: "Nie należy spożywać produktów z partii objętej komunikatem".
Zepsute mięso w lodówce. Tych kilku oznak lepiej nie lekceważyć
Salmonella to bakteria odpowiedzialna za infekcje układu pokarmowego, objawiające się biegunką.
Do zakażenia dochodzi najczęściej wskutek spożycia lodów, surowych jaj, surowego czy niedogotowanego mięsa, ale bakteria może bytować także na nieumytych warzywach i owocach.
Ryzyko zachorowania na salmonellozę minimalizuje obróbka termiczna oraz odpowiednia higiena – czyli dokładne mycie produktów żywnościowych przed spożyciem.
Szczegóły dotyczące wycofanego produktu
29 listopada 2021r. Powiatowy Lekarz Weterynarii w Świeciu wydał decyzję o wstrzymaniu surowych produktów mięsnych, przeznaczonych do bezpośredniego spożycia. Decyzja dotyczy jednej partii kiełbasy surowej.
- Nazwa produktu: Kiełbasa surowa metka tatarska, 170 g
- Numer partii: 0211101071
- Termin przydatności do spożycia: 01.12.2021
- Producent: "PROSIACZEK" Sp. z o.o., Krąplewice 34, 86-131 Jeżewo, weterynaryjny numer identyfikacyjny 04140224
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.