Trwa ładowanie...

Sangria z mango

Avatar placeholder
Patrycja Nowak 15.03.2017 19:53
Sangria z mango
Sangria z mango

Sangria to tradycyjny hiszpański napój alkoholowy. Robiona jest na bazie wina – tradycyjnie czerwonego, ale można także użyć białego – z dodatkiem owoców, soków owocowych, lodu oraz wzmacniaczy smakowych w postaci różnych trunków, jak w podanym przepisie brandy.

Składniki:

  • 1 butelka białego wina,
  • 1 dojrzały ananas,
  • 1 pomarańcza,
  • 1 szklanka brandy,
  • 2 szklanki nektaru z mango.

Przygotowanie:

Zobacz film: "Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka"

Pomarańczę i ananasa obierz ze skóry i pokrój w niegrube plastry. Następnie wino, brandy, nektar i pokrojone owoce połącz w blenderze i dobrze zmiksuj. Całość przelej przez sito i usuń ewentualne pestki z pomarańczy. Kawałki owoców wrzuć z powrotem do owocowego koktajlu. Wymieszaj i schowaj do lodówki na kilka godzin. Podawaj mocno schłodzone.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie134,05 kcal
Białka0,7 g
Węglowodany19,79 g
Tłuszcze0,17 g
Błonnik1,77g

Komentarz:

Sangria pochodzi ze wschodniego wybrzeża Hiszpanii i jest bardzo dla tego regionu i kraju charakterystyczna. Ciekawymi dodatkami są owoce tropikalne, takie jak mango, pomarańcza czy ananas. Dzięki witaminom i innym składnikom odżywczym sprawiają, że ten owocowy koktajl staje się istną bombą zdrowia.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze