Sangria z mango
Sangria to tradycyjny hiszpański napój alkoholowy. Robiona jest na bazie wina – tradycyjnie czerwonego, ale można także użyć białego – z dodatkiem owoców, soków owocowych, lodu oraz wzmacniaczy smakowych w postaci różnych trunków, jak w podanym przepisie brandy.
Składniki:
- 1 butelka białego wina,
- 1 dojrzały ananas,
- 1 pomarańcza,
- 1 szklanka brandy,
- 2 szklanki nektaru z mango.
Przygotowanie:
Pomarańczę i ananasa obierz ze skóry i pokrój w niegrube plastry. Następnie wino, brandy, nektar i pokrojone owoce połącz w blenderze i dobrze zmiksuj. Całość przelej przez sito i usuń ewentualne pestki z pomarańczy. Kawałki owoców wrzuć z powrotem do owocowego koktajlu. Wymieszaj i schowaj do lodówki na kilka godzin. Podawaj mocno schłodzone.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 134,05 kcal |
Białka | 0,7 g |
Węglowodany | 19,79 g |
Tłuszcze | 0,17 g |
Błonnik | 1,77g |
Komentarz:
Sangria pochodzi ze wschodniego wybrzeża Hiszpanii i jest bardzo dla tego regionu i kraju charakterystyczna. Ciekawymi dodatkami są owoce tropikalne, takie jak mango, pomarańcza czy ananas. Dzięki witaminom i innym składnikom odżywczym sprawiają, że ten owocowy koktajl staje się istną bombą zdrowia.