Schudnij w cztery tygodnie z abcZdrowie.pl – tydzień drugi

Jeżeli od dawna próbujesz schudnąć, lecz żadne działania nie przynoszą pożądanych rezultatów, rozpocznij metamorfozę z abcZdrowie.pl. Poprosiliśmy o pomoc dietetyka i trenera personalnego, którzy przygotowali czterotygodniowy program odchudzający, dzięki któremu nie tylko pozbędziesz się dodatkowych kilogramów, ale także ujędrnisz ciało.

Jadłospis diety 1200 kcal został stworzony z myślą o 25-letniej kobiecie ważącej 58 kg i mierzącej 164 cm, która prowadzi siedzący tryb życia. Jego autorką jest Aleksandra Erdmann z poradni Kalorynka.pl. Specjalistka ułożyła jadłospis praktyczny, biorąc pod uwagę cenę produktów oraz umożliwiając ich optymalne wykorzystanie (przepisy skomponowane są w taki sposób, aby nic się nie marnowało).

Ze względu na zbyt małą ilość kalorii dieta nie jest wskazana dla ludzi wykonujących intensywne treningi, osób z potwierdzonymi jednostkami chorobowymi oraz kobiet w ciąży i karmiących. Nie można zamieniać kolacji z obiadem lub śniadania z poniedziałku na wtorkowe – posiłki mają zbliżoną kaloryczność, ale mimo wszystko takie modyfikacje będą wpływać na liczbę innych składników – podkreśla dietetyk.

W celu skutecznej utraty tkanki tłuszczowej warto wykonywać odpowiednie ćwiczenia odchudzające. Przedstawiamy drugi cykl treningu stworzonego przez trenera personalnego, Grzegorza Wichrzyckiego.

Następny cykl treningu oraz plan żywienia na kolejny tydzień podamy w poniedziałek, 19 października. Jadłospis na pierwszy tydzień odchudzania znajdziesz tutaj.

Obraz
Źródło zdjęć: © Zdjęcie warzyw i owoców / Shutterstock

/ 7Jadłospis na poniedziałek

Śniadanie: bruschetta z pomidorami i bazylią

Składniki: - bułka grahamka: 1 średnia (90 g), - pomidor: 1 sztuka (100 g), - oliwa z oliwek: 1 łyżeczka (5 g), - bazylia świeża lub suszona.

Przygotowanie: Grahamkę pokroić na mniejsze kromki. Polać odrobiną oliwy i piec 5 minut w temp. 180 stopni. Pomidory pokroić w kostkę i wymieszać z bazylią. Ułożyć na grzankach.
Drugie śniadanie: sałatka z fenkuła i rzodkiewki

Składniki: - fenkuł (koper włoski): 1/2 średniej sztuki (250 g), - rzodkiewki: 1 pęczek (110 g), - koperek świeży: według uznania, - sok z cytryny: 1/2 łyżeczki, - płatki migdałowe: 1 płaska łyżka (15 g), - przyprawy: sól i pieprz.

Przygotowanie: z kopru usunąć twardy środek. Pokroić w cienkie paski. Wymieszać z odrobiną soli i sokiem z cytryny. Rzodkiewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać, dodać posiekany koperek i doprawić. Posypać płatkami.
Obiad: zupa krem z kukurydzy

Składniki: - kukurydza konserwowa: reszta puszki (ok. 350 g), - czosnek: 1 ząbek (5 g), - cebula: 1 duża (110 g), - oliwa z oliwek: 1 łyżeczka (5 g), - ziemniaki: 3 średnie sztuki (250 g), - przyprawy: kurkuma, kmin rzymski, ostra papryka, sól i pieprz.

Przygotowanie: na oliwie podsmażyć cebulę i czosnek. Dodać kukurydzę. Następnie przełożyć do garnka i zalać wodą. Dodać pokrojone w drobną kostkę ziemniaki. Gotować do miękkości warzyw. Doprawić do smaku i zmiksować.
Podwieczorek: jajko zapiekane w awokado

Składniki: - awokado: 1/2 sztuki (70 g), - jajko: 1 sztuka (60 g), - odrobina pieprzu i soli.

Przygotowanie: awokado przekroić na pół. Wyjąć pestkę i delikatnie wydrążyć, żeby w połówce zmieściło się całej jajko. Posolić i popieprzyć. Wbić jajko. Zapiekać przez 15 minut w temp. 180 stopni C.
Kolacja: sałata z tuńczyka

Składniki: - tuńczyk w wodzie: 3/4 puszki (140 g), - cebula dymka: 1 sztuka (20 g), - ogórek kiszony: 2 sztuki (100 g), - przyprawy: pieprz.

Przygotowanie: wymieszać tuńczyka z posiekaną dymką i pokrojonym w kostkę ogórkiem. Doprawić do smaku.

/ 7Jadłospis na wtorek

Obraz
© Zdjęcie smoothie / Shutterstock

Śniadanie: koktajl szpinakowo-awokadowy z otrębami

Składniki:- szpinak: 2 garście (50 g), - awokado: 1/2 sztuki + pozostałość z poniedziałku (ok. 80 g), - mleko 2 proc. tł.: 1 szklanka (250 g), - otręby owsiane: 2 łyżki (14 g).

Przygotowanie: wszystkie składniki zmiksować na gładką masę.

Drugie śniadanie: sałatka z bobu i kalarepy

Składniki:- bób: 1 garść (80 g), - kalarepa: 1 średnia sztuka (165 g), - natka pietruszki: według uznania, - szpinak: 2 garście (50 g).

Dressing:- oliwa z oliwek: 1 łyżeczka, - miód prawdziwy: 1 płaska łyżeczka, - musztarda: 1/2 łyżeczki.

Przygotowanie: bób ugotować i obrać. Kalarepę obrać i pokroić w plasterki. Szpinak dokładnie umyć. Wymieszać musztardę z miodem, a następnie dodać oliwę. Wymieszać składniki sałatki, polać sosem. Wszystko posypać natką pietruszki.

Obiad: chłodnik z nerkowcami

Składniki:- botwina: 1 cały pęczek z buraczkami, - kefir naturalny 0 proc. tłuszczu: 1 szklanka (250 g), - ogórek zielony: 1/2 sztuki (80 g), - rzodkiewki: 4 sztuki (60 g), - sok z cytryny: 1 łyżeczka, - orzechy nerkowca: mała garść (30 g), - przyprawy: oregano, tymianek, pieprz.

Przygotowanie: botwinkę umyć i posiekać. Wymieszać z sokiem z cytryny. Ugotować w szklance wody i wystudzić. Dodać kefir. Doprawić. Dodać pokrojone w kostkę ogórki i rzodkiewki. Posypać uprażonymi i rozdrobnionymi orzechami.

Podwieczorek: pieczony kalafior z sosem

Składniki:- kalafior: 1/2 sztuki (250 g), - jogurt grecki: 2 łyżki (60 g), - sok z cytryny: 1/2 łyżeczki, - oliwa z oliwek: 1 łyżeczka, - przyprawy: kmin rzymski, pieprz.

Przygotowanie: kalafior rozdzielić na mniejsze różyczki. Wymieszać z oliwą i kminem. Piec przez 20 minut w temp. 180 stopni C. Jogurt wymieszać z sokiem z cytryny i pieprzem. Polać kalafior sosem.

Kolacja: serek wiejski z cebulką

Składniki:- serek wiejski cottage lekki: 1 małe opakowanie (ok. 170 g), - chleb graham: 2 kromki (60 g), - dymka: 1 sztuka (20 g).

/ 7Jadłospis na środę

Obraz
© Zdjęcie kanapki z awokado / Shutterstock

Śniadanie: pasta z awokado i jajka

Składniki:- awokado: 1/2 sztuki (70 g), - jajko: 1 sztuka (60 g), - sok z cytryny: 1/2 łyżeczki, - czosnek: 1 ząbek (5 g), - chleb graham: 2 kromki (60 g), - pieprz.

Przygotowanie: awokado przekroić na pół i wydrążyć miąższ. Rozgnieść widelcem i dodać pokrojone w kostkę ugotowane jajko. Wymieszać z sokiem z cytryny i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Drugie śniadanie: sałatka z arbuza, fety i oliwek

Składniki:- arbuz: 1 plaster (350 g), - feta light: 1 plasterek (30 g), - oliwki czarne: 3 sztuki.

Przygotowanie: z arbuza wyjąć pestki. Pokroić w kostkę, oliwki w plasterki. Wymieszać z pokruszoną fetą.

Obiad: skrzydełko z kurczaka z kalafiorem

Składniki:- skrzydełko z kurczaka: 2 sztuki (120 g), - kalafior: 1/2 połówki (250 g), - kasza gryczana: 1/2 torebki (50 g), - przyprawy: ostra papryka, tymianek suszony i ząbek czosnku, - klika kropel oliwy.

Przygotowanie: skrzydełka natrzeć przyprawami, czosnkiem i oliwą. Piec przez 30-35 minut w temp. 180 stopni C. Kaszę ugotować według wskazówek. Kalafior ugotować. Wszystko posypać natką pietruszki.

Podwieczorek: owoce

Borówki: 1 małe opakowanie (250 g).

Kolacja: krewetki na ostro

Składniki:- krewetki koktajlowe: 1/2 szklanki (45 g), - oliwa z oliwek: 1 łyżeczka (5 g), - papryczka chilli: kilka plasterków, - natka pietruszki: według uznania, - sok z cytryny: kilka kropel.

Przygotowanie: na oliwie podsmażyć papryczkę i krewetki. Skropić z sokiem z cytryny i posypać natką pietruszki.

/ 7Jadłospis na czwartek

Obraz
© Zdjęcie owsianki / Shutterstock

Śniadanie: owsianka z nektarynką

Składniki:- płatki owsiane: 4 łyżki (40 g), - mleko 2 proc. tłuszczu: 1 szklanka (250 g), - nektarynka: 1 średnia sztuka (115 g).

Przygotowanie: płatki wlać do zimnego mleka i zagotować. Dodać pokrojoną w kostkę nektarynkę.

Drugie śniadanie: sałatka z kaszy gryczanej, ogórka kiszonego i natki pietruszki

Składniki:- kasza gryczana: 1/2 opakowania (50 g), - ogórek kiszony: 2 średnie sztuki (100 g), - natka pietruszki: według uznania, - odrobina soli i pieprzu.

Przygotowanie: ugotowaną kaszę wymieszać z pokrojonym w kostkę ogórkiem i natką pietruszki.

Obiad: cukinia zapiekana z pomidorami i mozzarellą light

Składniki:- cukinia: 1 średnia sztuka (250 g), - pomidory: 2 średnie sztuki (200 g), - mozzarella light: mała kulka (60 g), - szynka z indyka: 4 plasterki (50 g), - ryż dziki: 1/2 torebki (50 g), - oliwa z oliwek: 1 łyżeczka, - bazylia suszona, ostra papryka.

Przygotowanie: cukinię przekroić na pół. Usunąć nasiona i wydrążyć łódeczki. Pomidory i szynkę pokroić w kostkę. Ryż ugotować. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pomidory, szynkę i ryż (ewentualnie część cukinii, jeśli jest bez nasion). Doprawić i nafaszerować warzywo. Posypać pokruszonym serem. Zapiekać przez 25-30 minut w temp. 180 stopni C.

Podwieczorek: kanapka z rukolą i wędzonym łososiem

Składniki: - chleb graham: 1 kromka (30 g), - łosoś wędzony: 1/2 plasterka (25 g), - rukola: 1 garść (30 g).

Przygotowanie: na chlebie ułożyć rukolę i plasterek łososia.

Kolacja: tosty z pesto i rukoląSkładniki:- chleb graham: 2 kromki (60 g), - pesto czerwone: 1 łyżka (10 g), - rukola: 1 garść (30 g), - pomidorki koktajlowe: 4 sztuk.

Przygotowanie: chleb podpiec w piekarniku. Posmarować pesto, ułożyć pomidorki i rukolę.

/ 7Jadłospis na piątek

Obraz
© Zdjęcie makaronu / Shutterstock

Śniadanie: kanapki z serem, szynką i ogórkiem

Składniki:- chleb graham: 2 kromki (30 g), - szynka z kurczaka: 2 plasterki (24 g), - ser gouda cienkie plastry: 2 plasterki (14 g), - masło prawdziwe: 1 łyżeczka, - ogórek zielony: 1/2 sztuki.

Przygotowanie: chleb posmarować masłem. Ułożyć ser i szynkę.

Drugie śniadanie: sałatka z rukoli, oliwek i pomidorków

Składniki:- łosoś wędzony: 1/2 plastra (25 g), - rukola: 2 garście (60 g), - pomidorki koktajlowe: 5 sztuk (100 g), - oliwki zielone lub czarne: 5 sztuk. - dressing: 1 łyżeczka oliwy z oliwek, 1/2 łyżeczki musztardy, sól, pieprz.

Przygotowanie: łososia porwać na mniejsze kawałki. Pomidorki pokroić na pół, oliwki w plasterki. Wymieszać wszystkie składniki. Oliwę połączyć z musztardą i doprawić. Polać sałatkę. Obiad: makaron z sosem kurkowym

Składniki:- kurki: 250 g, - makaron pełnoziarnisty świderki: 3/4 szkl. suchego (60 g), - oliwa z oliwek: 1 łyżeczka, - jogurt grecki: 2 łyżki (60 g), - cebula: 1 średnia (50 g), - przyprawy: pieprz.

Przygotowanie: makaron ugotować al dente. Kurki dokładnie oczyścić i pokroić. Cebulę posiekać. Podsmażyć na patelni cebulę z kurkami (około 5-7 minut). Doprawić solą i pieprzem. Dodać jogurt i ugotowany makaron, dokładnie wymieszać.

Podwieczorek: owoce pod kruszonką

Składniki:- śliwki: 2 sztuki (110 g), - płatki owsiane: 2 łyżki (14 g), - płatki migdałowe: 1/2 łyżki (7 g), - miód prawdziwy: 1 łyżeczka.

Przygotowanie: śliwki pokroić w kosteczkę. Płatki zblendować i wymieszać z miodem. Owoce przełożyć do kokilki, przykryć posypką i piec 10-15 minut w temp. 180 stopni C.

Kolacja: chłodnik z ogórków

Składniki:- jogurt grecki: 1 małe opakowanie (170 g), - kefir naturalny: 1/2 szklanki (100 g), - ogórki gruntowe: 4 sztuki, - cebula dymka: 1 sztuka (20 g), - rzodkiewki: 2 sztuki, - pieprz.

Przygotowanie: ogórki obrać i zetrzeć. Odcisnąć nadmiar wody. Wymieszać z kefirem i jogurtem. Dodać posiekaną dymkę, rzodkiewkę i doprawić.

/ 7Jadłospis na sobotę

Obraz
© Zdjęcie sałatki / Shutterstock

Śniadanie: placki z płatków i banana

Składniki: - płatki owsiane: 4 łyżki (40 g), - banan: 1/2 sztuki (85 g), - oliwa z oliwek: 1 łyżeczka (5 g), - jajko: 1 sztuka (60 g), - cynamon.

Przygotowanie: wymieszać wszystkie składniki. Banana rozgnieść widelcem. Usmażyć placki na oliwie.

Drugie śniadanie: sałatka owocowa

Składniki: - banan: 1/2 sztuki (85 g), - brzoskwinie: 2 sztuki (170 g).

Przygotowanie: pokroić owoce w kostkę i wymieszać.

Obiad: kurczak na słodko z ananasem

Składniki: - filet z kurczaka: 100 g, - ananas: 1/3 sztuki (150 g), - oliwa z oliwek: 1 łyżeczka, - cebula: 1 średnia sztuka (50 g), - ryż brązowy: 1/2 woreczka (50 g), - curry.

Przygotowanie: na oliwie podsmażyć posiekaną cebulę, ananasa. Dodać pokrojonego w kostkę kurczaka. Doprawić curry. Podawać z ryżem. Podwieczorek: kisiel truskawkowy z rodzynkami

Składniki: - kisiel truskawkowy: 1 opakowanie, - rodzynki: 1 płaska łyżka (15 g).

Przygotowanie: wymieszać kisiel z rodzynkami.

Kolacja: kanapki z serem i pomidorem

Składniki:- chleb graham: 2 kromki, - masło prawdziwe: 1 łyżeczka, - ser żółty cienkie plastry: 2 plasterki (14 g), - pomidor: 1 sztuka (100 g).

Przygotowanie: chleb posmarować masłem, położyć plasterki sera i zjeść z pomidorem.

/ 7Jadłospis na niedzielę

Obraz
© Zdjęcie zupy / Shutterstock

Śniadanie: jogurt z otrębami i rodzynkami

Składniki:- jogurt grecki: 1 małe opakowanie (170 g), - otręby owsiane: 2 łyżki (14 g), - rodzynki suszone: 1 łyżka.

Przygotowanie: jogurt wymieszać z otrębami i rodzynkami.

Drugie śniadanie: kanapka z szynką

Składniki:- chleb graham: 2 kromki (60 g), - szynka z kurczaka: 2 plasterki (24 g), - masło prawdziwe: 1 łyżeczka (5 g).

Obiad: zupa krem z marchewki

Składniki: - marchew: 5 średnich sztuk, - cebula: 1 średnia sztuka (55 g), - ziemniaki: 3 sztuki (250 g), - pietruszka: 1 średnia (80 g), - oliwa z oliwek: 1 łyżeczka (5 g), - płatki migdałowe: 1 łyżka (15 g), - przyprawy: imbir, sól i pieprz.

Przygotowanie: marchew i pietruszkę obrać i pokroić w plastry, cebulę posiekać. Na oliwie podsmażyć cebulę, pietruszkę i marchewkę. Przełożyć do garnka, zalać 300 ml wody i gotować. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Po ugotowaniu doprawić i zmiksować na gładki krem. Posypać płatkami migdałowymi.

Podwieczorek: smoothie morelowe

Składniki:- morele: 2 sztuki, - pomarańcza: 1 sztuka.

Przygotowanie: wycisnąć sok ze świeżej pomarańczy i zmiksować z morelami. Można dodać pokruszony lód.

Kolacja: kanapki z pastą z makreli

Składniki:- wędzona makrela: 1 łyżka, - ogórek kiszony: 2 sztuki, - chleb graham: 1 kromka.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka