8 z 9Jadłospis na niedzielę
Śniadanie: jogurt z otrębami i rodzynkami
Składniki:- jogurt grecki: 1 małe opakowanie (170 g), - otręby owsiane: 2 łyżki (14 g), - rodzynki suszone: 1 łyżka.
Przygotowanie: jogurt wymieszać z otrębami i rodzynkami.
Drugie śniadanie: kanapka z szynką
Składniki:- chleb graham: 2 kromki (60 g), - szynka z kurczaka: 2 plasterki (24 g), - masło prawdziwe: 1 łyżeczka (5 g).
Obiad: zupa krem z marchewki
Składniki: - marchew: 5 średnich sztuk, - cebula: 1 średnia sztuka (55 g), - ziemniaki: 3 sztuki (250 g), - pietruszka: 1 średnia (80 g), - oliwa z oliwek: 1 łyżeczka (5 g), - płatki migdałowe: 1 łyżka (15 g), - przyprawy: imbir, sól i pieprz.
Przygotowanie: marchew i pietruszkę obrać i pokroić w plastry, cebulę posiekać. Na oliwie podsmażyć cebulę, pietruszkę i marchewkę. Przełożyć do garnka, zalać 300 ml wody i gotować. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Po ugotowaniu doprawić i zmiksować na gładki krem. Posypać płatkami migdałowymi.
Podwieczorek: smoothie morelowe
Składniki:- morele: 2 sztuki, - pomarańcza: 1 sztuka.
Przygotowanie: wycisnąć sok ze świeżej pomarańczy i zmiksować z morelami. Można dodać pokruszony lód.
Kolacja: kanapki z pastą z makreli
Składniki:- wędzona makrela: 1 łyżka, - ogórek kiszony: 2 sztuki, - chleb graham: 1 kromka.