2 z 9Jadłospis na poniedziałek
Śniadanie: kanapki z wędliną, kiełkami brokułów i rzodkiewką oraz sok
Składniki: - chleb graham: 2 kromki (60 g), - masło: 1 płaska łyżeczka (5 g), - szynka z indyka: 2 plasterki (30 g), - rzodkiewki: 2 sztuki (30 g), - kiełki brokułów: 2 łyżki (16 g), - sok z pomarańczy 100 proc.: 1 szklanka (250 g).
Drugie śniadanie: kefir + owoc
Składniki:- kefir naturalny: 1 małe opakowanie (ok. 300 g), - jabłko: 1 średnia sztuka (145 g).
Obiad: pieczona ryba z fasolką szparagową z kaszą gryczaną
Składniki:- filet tilapii: 1 sztuka (ok. 90 g), - fasolka szparagowa: 2 duże garście (300 g), - kasza gryczana: 1/2 woreczka (50 g), - oliwa z oliwek: 1 płaska łyżeczka (5 g), - przyprawy: pieprz cytrynowy, tymianek i sól.
Przygotowanie: filet natrzeć przyprawami i odrobiną oliwy. Zawinąć w folię aluminiową i piec przez 25-30 minut w temp. 180 stopni C. Kaszę ugotować zgodnie ze wskazówkami (nie rozgotować). Fasolkę umyć, obciąć końcówki i ugotować. Podawać rybę z kaszą i fasolką.Podwieczorek: deser owocowy
Składniki:- jogurt naturalny 0 proc. tłuszczu: 1 małe opakowanie (150 g), - brzoskwinia: 1 sztuka.
Przygotowanie: brzoskwinię obrać i pokroić w kostkę. Wymieszać z jogurtem.
Kolacja: sałatka z grillowanego bakłażana, pomidora i fety
Składniki:- bakłażan: 1 mała sztuka (240 g), - pomidor: 1 sztuka (100 g), - feta light: 1 plaster (30 g), - oliwa z oliwek, - przyprawy: zioła prowansalskie, sól.
Przygotowanie: bakłażan pokroić w plastry i pozbyć się nasion (odpowiadają za gorzknienie warzywa). Posolić i odstawić na 5 minut. Następnie podsmażyć lub zgrillować. Ułożyć na talerzu. Posypać pokrojonym w kostkę pomidorem oraz pokruszoną fetą. Oprószyć ziołami.