Ser – parmezan, gorgonzola, serek wiejski, cheddar, ricotta

Ser to niekiedy składnik diety, który uważany jest za niezdrowy, tłusty, pełen kalorii i mogący uczulać ze względu na zawartość laktozy. Czy istnieją jednak sery, które są zdrowe dla naszego organizmu? Tak, istnieją gatunki sera, które korzystnie wpływają na zdrowie. Co więcej, zawierają dużo białka i wapnia, które są budulcem mocnych kości. Jakie gatunki sera są dobre dla naszego zdrowia?

Istnieją gatunki sera, które korzystnie wpływają na zdrowieIstnieją gatunki sera, które korzystnie wpływają na zdrowie
Źródło zdjęć: © 123rf.com

Ser – parmezan

Pierwszym serem, o którym warto wspomnieć to parmezan. Parmezan zawiera wiele składników mineralnych i witamin. Nie dziwi więc fakt, że uznawane są za jeden z najzdrowszych serów świata.

Parmezan obniża ciśnienie tętnicze krwi, a co więcej zawiera on niewiele kalorii. Ser parmezan zawiera w 100 g około 26 g tłuszczu. Ponadto ser parmezan zawiera duże ilości białka, jest serem lekkostrawnym i szybko przetwarzanym przez organizm. Dlatego też ser parmezan może być stosowany przez osoby, które mają problemy z układem trawiennym.

Ser – gorgonzola

Ser gorgonzola to kolejna propozycja sera, który dobrze wpływa na nasze zdrowie. Gorgonzola to ser, który jest miękki o lekko niebieskiej barwie. Ser gorgonzola robi się z mleka krowiego. Lekko niebieski kolor ser gorgonzola zawdzięcza obecności pleśni. Zawiera niewielką ilość tłuszczu i cholesterolu.

Jak odróżnić ser żółty od produktu seropodobnego?

Niebieska pleśń jest korzystna dla osób cierpiących na osteoporozę i artretyzm. Wszystko dlatego, że ser gorgonzola jest bogatym źródłem białka. Dzięki temu ma korzystny wpływ na nasze kości i zdrowe zęby. Co więcej, ser gorgonzola zawiera duże ilości witaminy B i może być spożywany przez osoby, które mają niedobór tej witaminy.

Ser – serek wiejski

Serek wiejski to także gatunek sera, który jest korzystny dla naszego zdrowia. Serek wiejski to ser polecany w czasie diety, gdyż zawiera dużą ilość białka i małą ilość tłuszczu. W 100 g serka wiejskiego znajdziemy 15 g białka i tylko 5 g tłuszczu. Warto tu wspomnieć, że składniki te są niezbędne do dobrego przyswajania witaminy D, witaminy A, witaminy K i witaminy E.

Serek wiejski to ponadto ewenement wśród serów. Możemy go jeść nie tylko na słono, ale także na słodko. Ser ten dobrze smakuje z warzywami, jak i z owocami. Serek wiejski możemy jeść do tostów, do placków ziemniaczanych, ale również z ogórkami, z pomidorem, jako dodatek do kanapek.

Przy wyborze odpowiedniego serka wiejskiego, zwróćmy uwagę na zawartość soli. Niektóre sery mogą zawierać jej zwiększoną ilość. Jak wiadomo, duża ilość sodu w organizmie zwiększyć ryzyko zawału serca oraz prowadzić do nadciśnienia tętniczego.

Ser – cheddar

Kolejnym serem, na który warto zwrócić uwagę jest ser cheddar. Ser cheddar ma bardzo wyrazisty i ostry smak. Nie każdemu może przypaść do gustu, ale warto tu podkreślić, że ser cheddar jest bogatym źródłem wapnia i białka. Dlatego ser ten dobrze sprawdza się dla osób cierpiących na osteoporozę a także dzieciom w okresie wzrostu, gdyż wpływa na rozwój kości.

Wadą sera cheddar jest duża zawartość tłuszczy nasyconych. Należy więc spożywać ser cheddar w niewielkich ilościach.

Ser cheddar korzystnie wpływa na:

• Rozwój kości; • Wspomaga leczenie osteoporozy; • Łagodzi zespół napięcia przedmiesiączkowego.

Ser – ricotta

Ricotta to ser wytwarzany z serwatki mleka krowiego, koziego lub owczego. Samo słowo ricotta oznacza „podwójnie warzony”.

Głównymi składnikami sera ricotta są białka o wysokiej wartości żywieniowej, a mianowicie albuminy i globuliny. Znajdziemy je w serze ricotta wykonanej z mleka krowiego.

Ser ricotta jest bogatym źródłem białka i wapnia. W 100 g sera ricotta znajdziemy 272 mg białka. Warto tu wspomnieć, że w takiej samej ilości białego sera znajdziemy jedynie 96 mg białka. Mleko zawiera 121 mg białka. Ser ricotta w proporcji białka i wapnia zawiera niewielkie ilości tłuszczu. Dzięki temu jest korzystny dla naszego zdrowia.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka