Witamina D3 

Witamina D3 to cenny składnik odżywczy ze względu na fakt, iż może pochodzić z żywności, jak również powstawać na skutek odziaływania promieni słonecznych na niezasłoniętą skórę. Jest ona niezbędna dla prawidłowego wykorzystania wapnia w organizmie, poprawia bowiem jego wchłanianie w jelitach oraz magazynowanie w kościach. Kontroluje także jego poziom we krwi. Rezultatem niedoboru są zaburzenia kostne, takie, jak krzywica u dzieci i osteoporoza u osób dorosłych.

Witaminę D powinniśmy dostarczać organizmowi również w diecieWitaminę D powinniśmy dostarczać organizmowi również w diecie
Paulina Roziewska

Obecnie pojawiają się dowody na to, że witamina D ma wiele dodatkowych ról do odegrania. Termin witamina D faktycznie obejmuje dwa związki, witaminę D2 i witaminę D3, które różnią się nieco strukturą chemiczną. Witamina D2, zwana także ergokalcyferolem, wytwarzana jest przez drożdże i przeważnie dodawana do żywności. Witamina D3 (cholekalcyferol) z kolei, jest formą produkowaną w skórze, na skutek ekspozycji na promienie słoneczne, oraz dostarczana wraz z dietą poprzez produkty pochodzenia zwierzęcego. Obie formy witaminy D są stosowane w żywności wzbogacanej i suplementach diety, przy czym istnieją dowody, że witamina D3 może być silniejsza i bardziej stabilna niż witamina D2 i dlatego powinna być wybieranym składnikiem wzbogacającym.

Co to jest witamina słońca?

Witamina D jest wytwarzana z cholesterolu, gdy światło słoneczne oddziałuje na skórę. Dokładniej, jest to promieniowanie ultrafioletowe B (UV-B, 280-315 nm) – frakcja światła słonecznego, która powoduje powstawanie witaminy D z prekursora 7-dehydrocholesterolu. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca, by odsłaniać twarz i ramiona na słońce przez około 30 minut dziennie – unikając oparzeń słonecznych – w celu osiągnięcia odpowiedniej syntezy witaminy D. Wszelkie nadwyżki tej rozpuszczalnej w tłuszczach witaminy, wyprodukowane w okresie letnim mogą być przechowywane w tkance tłuszczowej, w celu późniejszego wykorzystania. Nie jest możliwe, aby w wyniku ekspozycji na słońce powstało zbyt dużo witaminy D z powodu mechanizmu autoregulacji, który prowadzi do wywołanego ciepłem podziału witaminy D na jej nieaktywne analogi.

Zapasy witaminy D nie wystarczają zwykle na cały okres zimowy, a na europejskich szerokościach geograficznych słońce nie jest wystarczająco silne zimą, by wyprodukować wystarczającą ilość witaminy D. Według WHO, osoby, które są niezdolne do wyjścia z domu lub które ubierają się zakrywając skórę, są szczególnie narażone na wysokie ryzyko niedoboru witaminy D, podobnie jak osoby o ciemnej skórze, gdyż ciemna pigmentacja redukuje promieniowanie UV-B, docierające do komórek produkujących witaminę D. Częste i dokładne stosowanie kremów z filtrem przeciwsłonecznym, zalecanych w celu ochrony przed rakiem skóry, podobnie blokuje syntezę witaminy D. W związku z tym witamina D pochodząca z diety spełnia ważną funkcję.

Czy można przedawkować witaminę D?

Źródła witamy D

Głównymi źródłami pokarmowymi witaminy D są: wątroba ryb, olej z wątroby ryb, tłuste ryby i żółtka jaj (patrz: tabela 1) oraz żywność wzbogacana, taka jak wzbogacane płatki zbożowe, mleko, masło i margaryna.

Skutki niedoborów witamy D

Większość Europejczyków nie spełnia zaleceń żywieniowych dla witaminy D. Dla osób usiłujących osiągnąć odpowiedni poziom witaminy D dzięki słońcu i diecie, opcją mogą być suplementy witaminy D, bądź żywność wzbogacana w witaminę D. Najnowsze badania wykazały, że wzbogacony sok pomarańczowy może być sposobem pomocy ludziom w dostarczeniu odpowiedniej ilości witaminy D.

Niezależnie od podejścia, należy mieć na uwadze, że całkowite dzienne spożycie nie powinno przekraczać związanych z wiekiem bezpiecznych górnych poziomów 25 i 50 µg (1000 i 2000 jm) /dzień, które zostały określone przez Europejski Komitet Naukowy ds. Żywności. Ludzie poddani większej ekspozycji na słońce, która przyczynia się do syntezy witaminy D, muszą kontrolować ilość witaminy D dostarczanej wraz z żywnością. Objawy kliniczne nadmiaru witaminy D (hiperwitaminoza D) to brak łaknienia, utrata masy ciała, osłabienie, zmęczenie, zaburzenia orientacji, wymioty i zaparcia.

Nadmiar witaminy D3

Zarówno niedobór jak i nadmiar witaminy D3 jest szkodliwy dla zdrowia. W przypadku przedawkowania witaminy D3 dochodzi do gromadzenia się wapnia w tkankach, głównie w tętnicach oraz nerkach, a także w sercu. Skutkuje to zaburzeniami pracy serca oraz ośrodkowego układu nerwowego.

Zwiększa to również zapadalność na kamicę pęcherzyka żółciowego i nerek. Zbyt duża ilość tej witaminy jest także niebezpieczna dla rozwijającego się płodu, ponieważ może powodować deformacje i choroby kości u nowonarodzonego dziecka.

Działanie witaminy D3

Witamina D ma duże znaczenie w zachowaniu zdrowia kości, ale jest także niezbędna dla funkcjonowania mięśni i narządu równowagi – zbyt mała jej ilość może prowadzić do zwiększonego ryzyka złamań. Oprócz sprzyjania mocniejszym kościom, odpowiedni poziom witaminy D zmniejsza ryzyko złamań spowodowanych upadkiem o ok. 20-30%. Innymi obszarami, na których witamina D może mieć korzystne działanie, to osłabienie funkcji poznawczych u osób starszych, stwardnienie rozsiane, reumatoidalne zapalenie stawów, cukrzyca, niektóre nowotwory (piersi, jelita grubego i prostaty). Jednak raport IOM zastrzega, że niezbędne są dalsze badania, aby potwierdzić powyższe zależności.

To musisz wiedzieć:

Skąd czerpać witaminę D3

Europejczykom zagrożonych niskim poziomem witaminy D, codzienne, nawet krótkie okresy przebywania w zasięgu promieni słonecznych pomagają zapewnić wystarczająca jej ilość późną wiosną, latem i wczesną jesienią. Krótki sezon letni w połączeniu z przebywaniem w domu jak również obawy przed rakiem skóry, wskazują jednak na znaczenie działań w ramach diety dla zaspokajania indywidualnych potrzeb. Mogą one obejmować żywność wzbogacaną w witaminę D i suplementy, zwłaszcza w przypadku grup szczególnie wysokiego ryzyka niedoboru witaminy D.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka