Ser żółty wycofany przez GIS. Zawiera groźne bakterie

Główny Inspektor Sanitarny zadecydował o wycofaniu partii sera żółtego z powodu wykrycia specyficznej odmiany bakterii Salmonelli.

GIS pilnie wycofuje. Wykryto specyficzną odmianę bakterii SalmonelliGIS pilnie wycofuje. Wykryto specyficzną odmianę bakterii Salmonelli
Źródło zdjęć: © Getty Images
Aleksandra Zaborowska

Salmonella w serze żółtym

Główny Inspektor Sanitarny poinformował o wycofaniu z rynku konkretnej partii sera żółtego z powodu wykrycia bakterii Salmonella Newport. Spożycie produktu z tej partii może stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia konsumentów.

W wyniku działań kontrolnych przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną wykryto obecność bakterii Salmonella Newport w jednej z pięciu badanych próbek sera Złoty Mazur 150 g, produkowanego przez Spółdzielnię Mleczarską "MLEKPOL" w Grajewie. Produkt o numerze partii 30.08/P6 16:59 i dacie ważności do 28 listopada 2024 roku został oznaczony kodem kreskowym 5900820008406.

Producent niezwłocznie podjął działania w celu wycofania wskazanej partii z obrotu, a także współpracuje z organami Inspekcji Weterynaryjnej, które prowadzą postępowanie wyjaśniające w tej sprawie.

Najgorsze rodzaje sera

Wszyscy konsumenci, którzy nabyli produkt z powyższej partii, powinni zwrócić go w miejscu zakupu lub zutylizować. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu produktu, należy niezwłocznie skontaktować się z lekarzem.

Objawy zatrucia salmonellą

Zatrucie pokarmowe spowodowane bakterią Salmonella Newport objawia się przede wszystkim dolegliwościami ze strony układu pokarmowego.

Najczęstsze objawy to:

  • nudności,

  • wymioty,

  • biegunka,

  • bóle brzucha,

  • gorączka.

W skrajnych przypadkach może dojść do odwodnienia organizmu, co jest szczególnie niebezpieczne dla małych dzieci, osób starszych i osób z osłabionym układem odpornościowym. Objawy mogą pojawić się w ciągu 6-72 godzin od spożycia skażonego produktu i utrzymywać się od kilku dni do tygodnia.

W razie wystąpienia któregokolwiek z wymienionych objawów po spożyciu produktu, zaleca się nie tylko natychmiastową konsultację z lekarzem, ale także zgłoszenie tego faktu do właściwej stacji sanitarno-epidemiologicznej.

Spożywanie produktów skażonych bakteriami Salmonella stanowi poważne zagrożenie dla zdrowia, dlatego tak ważne jest przestrzeganie zaleceń Głównego Inspektora Sanitarnego oraz odpowiedzialne podejście do informacji o wycofaniu produktów z rynku.

Aleksandra Zaborowska, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródła

  1. GIS

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka