Sernik krakowski - kalorie, wartości odżywcze, przepis
Sernik krakowski to tradycyjny polski wypiek, składającej się z masy serowej oraz bakalii. Jego ogromną zaletą jest to, że przechowywany w chłodzie bardzo długo zachowuje swoje właściwości, więc może być serwowany przez kilka dni lub upieczony długo przed spotkaniem rodzinnym. Jak przygotować idealny sernik krakowski i czy jest kaloryczny?
W tym artykule:
Jak zrobić sernik krakowski?
Sernik krakowski jest łatwym wypiekiem, a do jego przygotowania nie potrzebujemy wielu składników. Wystarczy jedynie masa serowa (do kupienia w dużych wiaderkach w marketach, ale można także zmielić kilkakrotnie twaróg ręcznie), balakie (najczęściej rodzynki), a także kruche ciasto, które wykonamy z mąki, soli, cukru, jajek oraz masła.
Twaróg na sernik powinien być tłusty, bo wtedy posiada najlepszą konsystencję. Dobrze, jeśli jest trzykrotnie zmielony - najlepiej w maszynce do mięsa. Można także kupić gotowy ser na sernik w dużych, kilogramowych wiaderkach.
Do masy serowej dodaje się także mąkę ziemniaczaną, aby całość była jeszcze bardziej zbita. Czasem dodaje się także masło (w przypadku domowego sera więcej, a w przypadku kupionego - znacznie mniej). Niektórzy sięgają także po skórkę pomarańczową, która nadaje sernikowi niezwykły, świąteczny aromat.
Połączenie sernika z makowcem. Ten przepis to hit
Charakterystyczna dla sernika krakowskiego jest kratka na wierzchu, tworzona z kruchego ciasta.
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach sernika krakowskiego znajduje się 289 kalorii, w tym:
- 10.2 g białka
- 13.7 g tłuszczu
- 31.2 g węglowodanów
Jest to więc wypiek dość kaloryczny, dlatego warto sięgać po niego sporadycznie. Jeden kawałek na spotkaniu rodzinnym nie zniszczy efektów odchudzania, niemniej jednak z takimi słodkościami nie należy przesadzać w codziennej diecie.
Twaróg jest bogatym źródłem białka, wapnia oraz fosforu i potasu. Dodatkowo zawiera cholinę, która pozytywnie wpływa na pracę mózgu. Jeśli zdecydujemy się na sernik z rodzynkami, dostarczymy sobie dodatkowo sporo potasu oraz wapnia, ale także magnez, żelazo i witaminę C.
Jednocześnie warto pamiętać, że bakalie zwiększają kaloryczność sernika.
Przepis na sernik krakowski
Sernik krakowski to wyjątkowo łatwy wypiek. Masa serowa jest prosta do wykonania, a spód z kruchego ciasta nie wymaga wcześniejszego podpiekania.
Składniki na ciasto:
- ok. 250 g mąki pszennej
- 2 żółtka
- 160 g masła
- ok. 70 g cukru
Składniki na masę serową:
- 1 kg trzykrotnie zmielonego twarogu (półtłustego lub tłustego)
- 4 jajka
- ok. 200 g cukru pudru
- opakowanie cukru wanilinowego
- 100 g masła
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- opcjonalnie rodzynki lub/i skórka cytrynowa
Wszystkie składniki na ciasto należy ze sobą wymieszać, a następnie zagnieść do uzyskania jednolitej konsystencji. Tak przygotowaną masę należy owinąć w folię i odstawić do lodówki na pół godziny. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Twaróg wymieszać z miękkim masłem (może być roztopione, ale nie za ciepłe) oraz mąką ziemniaczaną. Zółtka utrzeć z cukrem pudrem oraz wanilinowym, a białka ubić na sztywno.
Następnie należy bardzo delikatnie wymieszać wszystkie składniki na masę serową, razem z rodzynkami i skórką.
Wyjąć ciasto z lodówki i 2/3 rozłożyć na wysmarowanej masłem formie. Na wierzch wylać masę serową, a pozostałą część ciasta rozwałkować i pokroić w cienkie paseczki, które następnie należy ułożyć na masie w kształcie kratki. Można dodatkowo posmarować kratkę jajkiem lub samym żółtkiem.
Tak przygotowany sernik należy piec ok. godzinę, a następnie studzić przy lekko uchylonych drzwiach piekarnika. Kiedy całość wystygnie, sernik należy włożyć do lodówki na całą noc.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.