Sernik krakowski - kalorie, wartości odżywcze, przepis

Sernik krakowski to tradycyjny polski wypiek, składającej się z masy serowej oraz bakalii. Jego ogromną zaletą jest to, że przechowywany w chłodzie bardzo długo zachowuje swoje właściwości, więc może być serwowany przez kilka dni lub upieczony długo przed spotkaniem rodzinnym. Jak przygotować idealny sernik krakowski i czy jest kaloryczny?

Sernik krakowski to tradycyjny polski wypiek, składającej się z masy serowej oraz bakaliiSernik krakowski to tradycyjny polski wypiek, składającej się z masy serowej oraz bakalii
Źródło zdjęć: © AdobeStock
Kinga Olchowy

Jak zrobić sernik krakowski?

Sernik krakowski jest łatwym wypiekiem, a do jego przygotowania nie potrzebujemy wielu składników. Wystarczy jedynie masa serowa (do kupienia w dużych wiaderkach w marketach, ale można także zmielić kilkakrotnie twaróg ręcznie), balakie (najczęściej rodzynki), a także kruche ciasto, które wykonamy z mąki, soli, cukru, jajek oraz masła.

Twaróg na sernik powinien być tłusty, bo wtedy posiada najlepszą konsystencję. Dobrze, jeśli jest trzykrotnie zmielony - najlepiej w maszynce do mięsa. Można także kupić gotowy ser na sernik w dużych, kilogramowych wiaderkach.

Do masy serowej dodaje się także mąkę ziemniaczaną, aby całość była jeszcze bardziej zbita. Czasem dodaje się także masło (w przypadku domowego sera więcej, a w przypadku kupionego - znacznie mniej). Niektórzy sięgają także po skórkę pomarańczową, która nadaje sernikowi niezwykły, świąteczny aromat.

Połączenie sernika z makowcem. Ten przepis to hit

Charakterystyczna dla sernika krakowskiego jest kratka na wierzchu, tworzona z kruchego ciasta.

Kalorie i wartości odżywcze

W 100 gramach sernika krakowskiego znajduje się 289 kalorii, w tym:

  • 10.2 g białka
  • 13.7 g tłuszczu
  • 31.2 g węglowodanów

Jest to więc wypiek dość kaloryczny, dlatego warto sięgać po niego sporadycznie. Jeden kawałek na spotkaniu rodzinnym nie zniszczy efektów odchudzania, niemniej jednak z takimi słodkościami nie należy przesadzać w codziennej diecie.

Twaróg jest bogatym źródłem białka, wapnia oraz fosforu i potasu. Dodatkowo zawiera cholinę, która pozytywnie wpływa na pracę mózgu. Jeśli zdecydujemy się na sernik z rodzynkami, dostarczymy sobie dodatkowo sporo potasu oraz wapnia, ale także magnez, żelazo i witaminę C.

Jednocześnie warto pamiętać, że bakalie zwiększają kaloryczność sernika.

Przepis na sernik krakowski

Sernik krakowski to wyjątkowo łatwy wypiek. Masa serowa jest prosta do wykonania, a spód z kruchego ciasta nie wymaga wcześniejszego podpiekania.

Składniki na ciasto:

  • ok. 250 g mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 160 g masła
  • ok. 70 g cukru

Składniki na masę serową:

  • 1 kg trzykrotnie zmielonego twarogu (półtłustego lub tłustego)
  • 4 jajka
  • ok. 200 g cukru pudru
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • 100 g masła
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • opcjonalnie rodzynki lub/i skórka cytrynowa

Wszystkie składniki na ciasto należy ze sobą wymieszać, a następnie zagnieść do uzyskania jednolitej konsystencji. Tak przygotowaną masę należy owinąć w folię i odstawić do lodówki na pół godziny. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

Twaróg wymieszać z miękkim masłem (może być roztopione, ale nie za ciepłe) oraz mąką ziemniaczaną. Zółtka utrzeć z cukrem pudrem oraz wanilinowym, a białka ubić na sztywno.

Następnie należy bardzo delikatnie wymieszać wszystkie składniki na masę serową, razem z rodzynkami i skórką.

Wyjąć ciasto z lodówki i 2/3 rozłożyć na wysmarowanej masłem formie. Na wierzch wylać masę serową, a pozostałą część ciasta rozwałkować i pokroić w cienkie paseczki, które następnie należy ułożyć na masie w kształcie kratki. Można dodatkowo posmarować kratkę jajkiem lub samym żółtkiem.

Tak przygotowany sernik należy piec ok. godzinę, a następnie studzić przy lekko uchylonych drzwiach piekarnika. Kiedy całość wystygnie, sernik należy włożyć do lodówki na całą noc.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka