Prosty sernik – najczęstsze problemy, sernik pieczony bez spodu, sernik na kruchym spodzie, sernik na zimno

Sernik jest uwielbianym deserem przez wiele osób. Istnieje wiele przepisów na prosty sernik, a dobry sprawdzony przepis na idealny sernik jest celem niejednej gospodyni domowej. Jako że sernik występuje w wielu wersjach, ciężko znaleźć jeden prosty przepis. Dla jednego przepis na prosty sernik to ten na zimno, a dla innego prosty sernik jest upieczony bez spodu. Jednak sernik nie jest tak prosty w przygotowaniu, jak wielu przypuszcza. W czasie przygotowania prostego sernika warto zwrócić uwagę na kilka szczegółów.

Prosty sernik – najczęstsze problemy, sernik pieczony bez spodu, sernik na kruchym spodzie, sernik na zimnoProsty sernik – najczęstsze problemy, sernik pieczony bez spodu, sernik na kruchym spodzie, sernik na zimno
Źródło zdjęć: © Shutterstock

Ideał prostego sernika

W każdym nawet bardzo prostym serniku najważniejszy jest ser i jego jakość. Wybór sera wpłynie na smak prostego sernika. Tłusty twaróg sprawi, że sernik będzie miał gładką i wilgotną konsystencję. Jeśli naszym ideałem prostego sernika jest sernik bardziej suchy, powinniśmy sięgnąć po ser chudy. Serek homogenizowany sprawi natomiast, że prosty sernik będzie gładki i kremowy.

Co najważniejsze należy pamiętać, aby przed przystąpieniem do jakichkolwiek prac ser należy zmielić przynajmniej dwa razy, aby znikły grudki. A jeśli sernik wydaje się zbyt suchy, wówczas wystarczy dodać mleka lub słodkiej śmietanki.

Sernik będzie po upieczeniu płaski, jeśli nie będziemy go zbyt długo miksować. Dzięki temu masa na prosty sernik nie napowietrzy się i nie wyrośnie. Sernik można bardzo łatwo napowietrzyć, a to sprawia, że sernik wyrasta i opada. Płaski sernik upieczemy również w kąpieli wodnej, która dodatkowo zapobiegnie pękaniu sernika. Pęknięty sernik można bardzo łatwo naprawić. Wystarczy polać go polewą.

Serniczek na zimno z owocami

Istnieje wiele przepisów na prosty sernik
Istnieje wiele przepisów na prosty sernik © 123rf

Sernik pieczony bez spodu

Według wielu osób najprostszy przepis to przepis na prosty sernik bez spodu. Kalorie sernika bez ciasta zależą w dużej mierze od składników. Jednak 100 g prostego sernika może mieć ok. 360 kalorii.

Składniki na prosty sernik bez spodu:

  • 3 jajka;
  • puszka mleka skondensowanego słodzonego;
  • 500 g twarogu, zmielonego.

Przygotowanie:

Piekarnik należy rozgrzać do 160 stopni C. Jajka należy zmiksować z mlekiem skondensowanym do uzyskania gładkiej jednolitej masy. Do tak przygotowanej masy należy dodać ser i zmiksować. Ten prosty sernik pieczemy w małej keksówce. Wcześniej należy ją nasmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Do keksówki przelewamy masę. Tak przygotowany prosty sernik pieczemy przez 45-50 minut. Po upieczeniu zostawiamy do wystygnięcia w uchylonym piekarniku. Warto też wstawić sernik do lodówki, aby dobrze się ściął. Następnie wyciągamy z foremki.

Sernik na kruchym spodzie

Sernik na kruchym spodzie to dla wielu osób klasyczny i prosty sernik. Przepis jest jednak już trochę bardziej skomplikowany. Sernik na kruchym spodzie zawiera ok. 270-300 kalorii w 100 g.

Składniki na prosty sernik na kruchym spodzie:

  • 0,5 kg sera białego
  • 3 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 100 g masła
  • 0,5 cytryny
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100 g herbatników

Przygotowanie:

Pamiętajmy, że wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, więc przygotujmy je wcześniej. Najpierw jajka należy utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. W międzyczasie roztapiamy masło i studzimy, a herbatniki kruszymy drobno w blenderze. Wlewamy do nich połowę masła, tak aby otrzymać konsystencję mokrego piasku.

Blaszkę wykładamy papierem i wykładamy ją herbatnikami, mocno dociskając je dłonią. Wkładamy ją do zamrażalki i kończymy masę serową.

Startą skórkę i sok z cytryny dodajemy wraz z resztą składników do masy jajecznej. Następnie wolno mieszamy, aby uniknąć napowietrzenia masy.

Przygotowaną masę na prosty sernik wykładamy na schłodzony spód. Uderzamy foremką o blat, aby wyszły pęcherzyki powietrza. Prosty sernik na kruchym spodzie wkładamy do piekarnika i pieczemy w temp. 160 st. przez 40 minut (po tym czasie środek ma być jeszcze lekko surowy). Sernik studzimy powoli w uchylonym piekarniku najlepiej przez całą noc.

Na koniec wkładamy sernik na godzinę do lodówki. Taki prosty sernik można udekorować polewą lub samymi owocami.

PYTANIA I ODPOWIEDZI LEKARZY NA TEN TEMAT

Zobacz odpowiedzi na pytania osób, które miały do czynienia z tym problemem:

Wszystkie odpowiedzi lekarzy

Sernik na zimno

Prosty sernik na zimno wszystkim kojarzy się z latem. Taki prosty sernik na zimno można dowolnie modyfikować. Prosty sernik w tej postaci zawiera ok. 275 kalorii w 100 g.

Składniki na prosty sernik na zimno:

  • 4 jajka (należy bardzo uważać, umyć dokładnie jajka i je sparzyć, ponieważ jajka zostają surowe w serniku, nie gotujemy ich)
  • 1 torebka żelatyny
  • 1 szklanka cukru
  • 3 serki homogenizowane waniliowe
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 kostki masła
  • biszkopty
  • galaretka owocowa i owoce

Przygotowanie:

Najpierw mleko podgrzewamy z żelatyną (ma się rozpuścić). Masło ucieramy z cukrem i dodajemy do niego kogiel mogiel z samych żółtek. Stopniowo dodajemy serki waniliowe. Następnie dodajemy ubitą pianę z białek. Na samym końcu dodajemy rozpuszczoną w mleku żelatynę.

Tortownicę wykładamy biszkoptami namoczonymi w mleku i wylewamy na nie masę na prosty sernik. Wkładamy do lodówki. Gdy się zetnie, wykładamy owoce i zalewamy je galaretką i wkładamy sernik znowu do lodówki na ok. 2 godziny.

Sernik - kalorie i wartości odżywcze

Kalorie i wartości odżywczeZawartość
w 100 g
Zawartość
w 28 g (1 porcja)
Wartość energetyczna321 kcal91,0 kcal
Białko5,50 g1,56 g
Węglowodany25,5 g7,23 g
Cukier21,8 g6,18 g
Błonnik0,40 g0,11 g
Tłuszcz22,5 g6,38 g
Tłuszcze nasycone9,92 g2,81 g
Tłuszcze jednonienasycone8,63 g2,45 g
Tłuszcze wielonienasycone1,60 g0,45 g
Cholesterol55,0 mg15,59 mg
Witamina C0,40 mg0,11 mg
Równoważnik folianów20,0 µg5,67 µg
Witamina B1 - tiamina0,03 mg0,01 mg
Witamina B2 - ryboflawina0,19 mg0,06 mg
Witamina B3 - witamina PP - niacyna0,20 mg0,06 mg
Witamina B5 - kwas pantotenowy0,57 mg0,16 mg
Witamina B6 - pirydoksyna0,05 mg0,02 mg
Witamina B9 - kwas foliowy18,00 µg5,10 µg
Witamina B4 - cholina45,9 mg13,01 mg
Witamina B12 - kobalamina0,17 µg0,05 µg
Witamina A547 i.u.155 i.u.
Witamina A159 µg RAE45,1 µg RAE
Retinol156 µg44,2 µg
Alpha karoten0 µg0 µg
Beta karoten34,0 µg9,64 µg
Beta-kryptoksantyna2,00 µg0,57 µg
Likopen0 µg0 µg
Luteina+Zeaksantyna62,0 µg17,58 µg
Witamina E0,56 mg0,16 mg
Witamina D0,50 µg0,14 µg
Witamina D18,00 i.u.5,10 i.u.
Witamina K4,40 µg1,25 µg
Wapń51,0 mg14,46 mg
Żelazo0,63 mg0,18 mg
Magnez11,00 mg3,12 mg
Fosfor93,0 mg26,4 mg
Potas90,0 mg25,5 mg
Sód438 mg124 mg
Cynk0,51 mg0,15 mg
Miedź0,02 mg0,01 mg
Mangan0,14 mg0,04 mg
Selen5,20 µg1,47 µg
Woda45,6 g12,93 g

Źródła

  1. allrecipes.pl
  2. winegreta.blog.pl
  3. ciastkozercy.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka