Siemianka, czyli alternatywa dla owsianki. Wspomoże trawienie i obniży cholesterol
Dobre śniadanie to podstawa każdego dnia. Pożywny, wartościowy i pełen witamin poranny posiłek powinien sprawić, że aż do drugiego śniadania lub lunchu głód nie powinien zajrzeć ci w oczy. Ile jednak można jeść tak cenioną przez dietetyków owsiankę? Jeśli podobnie jak nam, tobie też znudziło się oklepane śniadanie z płatków owsianych, wypróbuj coś innego – siemiankę. Nie tylko zaspokoi głód, ale zadba też o twoje zdrowie i wygląd.
Siemię lniane kojarzy się większości z nas z dzieciństwa jako remedium na problemy żołądkowe. Zaparcia czy ból brzucha – babcia zawsze przygotowywała kleik z siemienia, który pozbywał się problemów w mig. Nic dziwnego, ponieważ siemię lniane to bogactwo błonnika, zarówno rozpuszczalnego, jak i nierozpuszczalnego oraz kwasów tłuszczowych omega 3.
W dodatku zawartość wapnia, potasu, magnezu, sodu, witaminy E, K, B6 oraz kwasu foliowego i tiaminy sprawia, że siemię lniane sprawdza się jako lek nie tylko w dolegliwościach trawiennych. Obniża poziom cholesterolu we krwi, chroni przed nowotworami zależnymi od produkcji hormonów w organizmie, czyli rakiem jajnika, prostaty czy piersi. W dodatku normalizuje poziom glukozy we krwi, poprawia stan włosów i paznokci, łagodzi stany zapalne w organizmie oraz objawy menopauzy.
Zobacz także:
Siemię jest więc składnikiem, który na stałe powinien zagościć na naszych stołach. Ze względu na jego neutralny smak i konsystencję żelu spowodowaną zawartością dużej ilości błonnika rozpuszczalnego, najlepszym rozwiązaniem jest spożywanie go w formie śniadanie, a konkretnie siemianki. Taki poranny posiłek wzmocni organizm, zaspokoi głód na wiele godzin i wspomoże trawienie.
Aby przygotować siemiankę, potrzebne będą:
- 2 łyżki siemienia lnianego;
- puszka mleka kokosowego;
- 1 łyżeczka cynamonu;
- ulubiony owoc;
- miód do smaku;
- płatki migdałów.
Mleko podgrzewamy w garnuszku. Dosypujemy siemię lniane, dodajemy cynamon i gotujemy przez ok. 5 minut nieustannie mieszając. Jeśli nie lubisz konsystencji siemienia, przelej całość do kielicha blendera i zmiksuj. Przelej do miseczki, dodaj pokrojone owoce i całość posyp płatkami migdałów.