Siła tkwi w biotynie. W jakich produktach ją znajdziesz?
Witamina H, witamina B7, biotyna. Tak nazywamy składnik, który jest niezbędny do pracy naszego organizmu. Nazwa witaminy pochodzi z języka niemieckiego. Oznacza "haut", czyli skórę. Za co odpowiada? Jak sama nazwa wskazuje - za stan skóry, włosów i paznokci.
Znajdziemy ją w tkankach roślinnych oraz zwierzęcych. To związek organiczny zaliczany do witamin, które rozpuszczają się w wodzie. Bez odpowiedniej ilości biotyny, wiele enzymów nie może prawidłowo działać. Niedobór prowadzi do niebezpiecznych dla zdrowia konsekwencji.
To właśnie dzięki odpowiedniej ilości biotyny fryzura jest bujna i błyszcząca, cera bez najmniejszej skazy, a paznokcie twarde.
Co się jednak stanie, gdy w naszym organizmie jej zabraknie?
Na kolejnym slajdzie zobaczysz WIDEO.
Sprawdź też: Ratownik medyczny: Każde działanie daje szansę osobie poszkodowanej na przeżycie
Jedna z witamin z grupy B
Biotyna należy do witamin z grupy B. Bez nich nasz organizm nie jest w stanie funkcjonować bez zakłóceń. Nie chodzi tutaj tylko o wygląd naszej skóry, włosów czy paznokci.
Biotyna ma wiele ważnych funkcji. Związek ten bierze bowiem udział w procesie tworzenia protrombiny. To białko rozpuszczalne w surowicy krwi.
Co dalej? Witamina B7 jest też obecna przy tworzeniu kwasów tłuszczowych czy glukozy. Wspomaga pracę tarczycy. To ważna wiadomość dla osób zmagających się z jej niedoczynnością bądź nadczynnością.
Oprócz tego, biotyna zapobiega siwieniu włosów oraz łysieniu.
Źródła biotyny
Źródłem witaminy B7 jest np. wątroba oraz żółtka jaj. Znajdziemy ją także w mące pełnoziarnistej, ryżowej czy sojowej oraz w pomidorach, szpinaku i marchewce. Gdzie jeszcze? Biotyna skrywa się w orzechach ziemnych, włoskich i w migdałach.
Nie lubisz wymienionych produktów? Zdaniem ekspertów, nawet w takim wypadku nie warto suplementować biotyny na własną rękę. O przyjmowaniu kapsułek, niezależnie od ich składu, zawsze należy rozmawiać z lekarzem. Bez konsultacji mogą nam zaszkodzić.
Na kolejnym slajdzie zobaczysz WIDEO.
Inne źródła biotyny
Jaka jest zalecana dzienna dawka biotyny? Zdaniem specjalistów dla zdrowych osób wynosi ona 0,02 mg. Inaczej sprawa wygląda w przypadku chorych, którzy przyjmują antybiotyki. Ci powinni przyjmować minimum 2 mg tej witaminy na dzień.
Oprócz wcześniej wymienianych produktów, biotynę zawierają jeszcze: sardynki, grzyby, kraby, szynka czy ser chudy.
Warto jednak dodać, że na właściwości biotyny ma wpływ obróbka termiczna. Jej rozkład powoduje więc gotowanie i pieczenie produktów, w których się znajduje.
Zobacz też: Kolorowa jesień - najmodniejsze stylizacje dla niemowląt