Składniki, których nie dodajesz do swojej kawy, choć powinieneś. Wzmocnią smak i poprawią zdrowie
Twoja codzienna rutyna z pewnością niewiele różni się od poranków osób z twojego otoczenia. Wstajesz, myjesz się, ubierasz, robisz kawę, wypijasz ją i dopiero wtedy jesteś gotowy, by pokazać się innym ludziom i zacząć dzień.
Jeśli jednak znudził cię już tradycyjny smak małej czarnej, możesz sprawić, by każdego dnia smakowała inaczej. Skorzystają na tym nie tylko twoje kubki smakowe, ale też zdrowie. Naprawdę warto. Co dodać do kawy, by była nie tylko pyszna, ale przede wszystkim zdrowa?
Na kolejnej stronie znajdziesz WIDEO, z którego dowiesz się więcej na temat tego, ile filiżanek kawy powinieneś pić każdego dnia
Zobacz także: Co się stanie, gdy regularnie będziesz pić czystek?
Cynamon
Jesień i zima to najlepszy czas na dodanie do kawy rozgrzewających przypraw, które nierozłącznie kojarzą się ze zbliżającymi świętami. Aby sprawić, że twoja kawa będzie smakowała korzennie, dodaj do niej dwie szczypty cynamonu.
Cynamon to ogromne źródło przeciwutleniaczy. To dzięki nim tej rozgrzewającej przyprawie przypisuje się właściwości odchudzające, zwalczające cellulit i antynowotworowe. Badania udowodniły, że zarówno sproszkowany cynamon, jak i olejek z jego kory, regulują poziom cukru i cholesterolu we krwi. W dodatku szczypta cynamonu dodana to porannej kawy uchroni cię przed przeziębieniem i grypą.
Kakao
Choć kakao to ulubiony napój każdego dziecka, powinien po nie sięgać każdy z nas. Jego właściwości znane były już starożytnym Aztekom i Majom. Zmielone nasiona kakaowca to źródło wielu witamin, zdrowych tłuszczów i mikroelementów. W dodatku badania przeprowadzone przez Harvard Medical School udowodniły, że osoby, które piją kilka filiżanek kakao dziennie, wolniej się starzeją i nie zapadają na demencję.
Zawarte w kakao przeciwutleniacze wspomagają pracę układu krwionośnego, działają rozkurczowo na naczynia krwionośne, zapobiegają odkładaniu się złego cholesterolu i powstawaniu zakrzepów. Łyżka naturalnego kakao dodanego każdego dnia do gorącej kawy pozwoli też zmniejszyć ryzyko udaru mózgu, nadciśnienia i choroby niedokrwiennej serca.
Na kolejnej stronie znajdziesz WIDEO, z którego dowiesz się więcej na tema wad i zalet picia kawy
Wanilia
Choć ta przyprawa znana jest głównie jako aromatyczny dodatek do ciast, doskonale sprawdzi się też w kubku gorącej kawy. Pomimo tego, że bogata jest w węglowodany i cukry, skutecznie wspomaga odchudzanie, przyspieszając metabolizm i powodując uczucie sytości. Pomoże też pozbyć się kłopotliwych wzdęć i zaparć.
Wanilia to też bogactwo antyoksydantów, które blokują namnażanie wolnych rodników, łagodząc w ten sposób stany zapalne w organizmie i zapobiegając chorobom serca. Przyprawa ta polecana jest zwłaszcza kobietom, ze względu na to, że zwiększa poziom estrogenów, łagodząc dzięki temu bóle menstruacyjne i regulując cykl miesiączkowy.
Masło
O kawie z dodatkiem masła, znanej jako bulletproof coffee głośno jest już od kilku lat. Niestety jednak wciąż niewiele osób się do niej przekonało. A szkoda, bo kawa z masłem zapewni ci energię na cały dzień. Wszystko dzięki roztopionemu w niej tłuszczowi.
Co więcej, kawa w połączeniu z masłem zaspokoi uczucie głodu na wiele godzin. Jeśli jednak połączenie masła i kawy cię odpycha, do kubka z kawą spróbuj dodać łyżkę oleju kokosowego. Kuloodporna kawa będzie tak samo skuteczna.