Skończyłeś 50 lat? Ekspert: Zapomnij o tych produktach
Wraz z wiekiem zwalnia nie tylko nasz metabolizm. Pogorszeniu ulegają funkcje poznawcze, może zawodzić nas pamięć, osłabia się wzrok, słabnie też nasza sprawność fizyczna. Ekspert wyjaśnia, jak zatrzymać starzenie się i które produkty wyrzucić z diety, jeśli skończyliśmy 50 lat.
1. Dieta dla osób po 50. roku życia
Dieta ma ogromny wpływ zarówno na nasze samopoczucie, jak i funkcjonowanie wielu narządów wewnętrznych. Odpowiednio skomponowany jadłospis zapewnia długie i zdrowe życia, a także chroni przed wieloma poważnymi schorzeniami, takimi jak miażdżyca, udar czy zawał serca.
"American Journal of Lifestyle Medicine" podaje, że aby nasze jelita pracowały na pełnych obrotach, a organizm był odżywiony i zachował młodość, w diecie osób po 50. nie powinno zabraknąć błonnika pokarmowego. To właśnie dzięki niemu utrzymamy nasz cholesterol na odpowiednim poziomie, a z jelit pomoże pozbyć się zalegających złogów pokarmowych.
Ponadto produkty bogate w błonnik zmniejszają ryzyko rozwoju chorób serca oraz cukrzycy typu 2, nowotworów oraz nadciśnienia, z którym zmaga się coraz więcej Polaków. Gdzie znajdziemy ten cenny składnik? Przede wszystkim w warzywach, owocach, roślinach strączkowych oraz produktach pełnoziarnistych.
Wiele badań potwierdziło też, że to dieta śródziemnomorska stanowi naturalny eliksir młodości, dlatego warto czerpać z jej założeń i zasad. Nie bez powodu kolejny rok z rzędu została okrzyknięta najzdrowszą dietą na świecie.
2. Tego unikaj, jeśli skończyłeś 50 lat
Dietetyczka Trista Best, specjalista ds. zdrowia środowiskowego, adiunkt w dziedzinie żywienia która od 10 lat pracuje w służbie zdrowia, chętnie dzieli się swoją wiedzą z zakresu zdrowego odżywiania w sieci.
Ekspertka podkreśla, że dla zachowania młodzieńczego wyglądu i zdrowia najważniejsze jest wyeliminowanie z naszego jadłospisu żywności przetworzonej, takiej jak konserwy mięsne, zupy i sosy instant, parówki, kiełbasy, produkty garmażeryjne.
Niewskazane są także słodkie napoje gazowane oraz białe pieczywo. Ekspertka uważa, że jeśli raz na zawsze pozbędziemy się tych produktów z menu, znacząco proces starzenia się organizmu.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl