Skórka od banana nowym superfood!

Wyrzucasz skórkę od banana? Niepotrzebnie! Okazuje się, że nie tylko nadaje się do jedzenia, ale odnajduje wiele zastosowań poza kuchnią.

Skórka od banana zawiera wiele cennych składników odżywczych, witamin i przeciwutleniaczy, które wspomagają odchudzanie (ze względu na dużą zawartość błonnika), a także poprawiają nastrój i ogólne samopoczucie. W tej części banana odnajdujemy związki nazywane naturalnym "źródłem młodości", a także te, które chronią nasz organizm przed chorobami serca oraz udarem mózgu.

Poznaj nowy, nieoceniony superfood, a na pewno inaczej spojrzysz na skórkę od banana.

Obraz
Źródło zdjęć: © Źródło: 123rf.com
Kornelia Ramusiewicz-Osypowicz

/ 5Skórka od banana to cenne źródło potasu

Nieważne, czy skórka jest zielona, żółta czy brązowa, każda zawiera mnóstwo składników odżywczych, które mogą okazać się korzystne dla organizmu. Choć dla nas, Polaków, jest to niedorzeczne i zwykle od razu po usunięciu jej z banana, wyrzucamy ją do kosza, w innych częściach świata, zwłaszcza w Indiach i na Karaibach, używana jest, aby wzbogacić smak potraw.

Skórka od banana jest bogata w potas, który odpowiada za prawidłową pracę mięśni, poprawia naszą koncentrację i zdolność myślenia, kontroluje ciśnienie krwi i pracę nerek, a także bierze udział w spalaniu białek i węglowodanów.

/ 5Poprawia nastrój, łagodzi niepokój

Obraz
© Źródło: 123rf. com

W skórce od banana odnajdziemy związki, które pobudzają wydzielanie w podwzgórzu serotoniny (która nazywana jest „hormonem szczęścia”). Obniżenie jej poziomu powoduje stres, smutek, skłonność do agresji, niepokój, lęki, brak apetytu bądź objadanie się. Dlatego tak istotne jest, aby zadbać o wyrównanie poziomu tego hormonu w organizmie, ponieważ to gwarancja dobrego samopoczucia i nastroju.

/ 5Źródło młodości

Obraz
© Źródło: 123rf.com

Skórka tego owocu jest także źródłem wielu witamin – witaminy C, wpływającej na odporność organizmu, a także witamin z grupy B, w tym głównie B6 (odpowiada ona za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, wpływa na pracę serca i reguluje ciśnienie krwi) oraz B12, która koi nerwy, obniża poziom stresu i chroni nasz organizm przed anemią i nowotworami.

Laura Flores, dietetyk z San Diego, która wchodziła w skład grupy badawczej ustalającej właściwości skórki od banana, podaje, że jest ona także źródłem różnych związków bioaktywnych, jak np. polifenole, które nazywane są „źródłem młodości” ze względu na to, że mają działanie przeciwzmarszczkowe, poprawiają nawilżenie i strukturę skóry, a także są naturalnymi antyoksydantami, które zwalczają wolne rodniki przyczyniające się do starzenia skóry.

/ 5Skórka od banana wpływa na przemianę materii i chroni przed chorobami serca

Obraz
© Źródło: 123rf.com

Dotychczasowe badania wykazały, że skórka od banana zawiera również niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu aminokwas – tryptofan, który reguluje przemianę materii (poprzez zmniejszenie apetytu), zwiększa odporność, jest niezbędny w przebiegu prawidłowego procesu laktacji, uczestniczy w przebiego wydzielania hormonu wzrostu, a także wspomaga pracę neuroprzekaźników: dopaminy, noradrenaliny i beta-endorfin, które odgrywają kluczową rolę w utrzymaniu dobrego samopoczucia i przeciwdziałają pojawieniu się stresu czy niepokoju.

Błonnik znajdujący się w skórce nie tylko wpływa na proces przemiany materii, ale także pomaga obniżyć poziom cholesterolu, co z kolei chroni organizm przed chorobami serca i udarem mózgu.

/ 5Skórka od banana chroni nasze oczy

Obraz
© Źródło: 123rf.com

Zawarty w skórce od banana wysoki poziom luteiny (naturalnego, żółtego barwnika) chroni nasze oczy, zapobiegając zaćmie lub zwyrodnieniu plamki żółtej – jednej z głównych przyczyn ślepoty. Rośliny zawierające luteinę są polecane szczególnie osobom, które na co dzień nadmiernie eksploatują swój wzrok, np. pracując przy komputerze czy oglądając telewizję.

Mimo cudownych właściwości skórki od banana, powinniśmy pamiętać o jednym: chociaż jest jadalna, często spryskana jest pestycydami. Dlatego upewnijmy się, że owoce, które kupujemy, pochodzą z ekologicznych upraw. Na koniec pozostaje najważniejsze pytanie: jak jednak wydobyć ze skórki cenne właściwości? Należy przygotować wywar. Weź kilka skórek od banana, dokładnie umyj i gotuj przez 10 minut. Kiedy wywar jest gotowy, odstaw go do ostygnięcia. Możesz go wypić bez dodatków, bądź wzbogacić nim smak koktajlu.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka