Wady i zalety jedzenie mięsa. Które jest najzdrowsze? (WIDEO)

Niejedzenie mięsa może mieć pozytywne skutki dla zdrowiaNiejedzenie mięsa może mieć pozytywne skutki dla zdrowia
Źródło zdjęć: © 123rf

Statystyczny Polak zjada rocznie około 70 kg mięsa, głównie wieprzowiny i drobiu. To dwukrotnie więcej niż zaleca Światowa Organizacja Zdrowia (WHO). Z drugiej strony coraz więcej osób rezygnuje z jedzenia mięsa i przechodzi na dietę wegetariańską lub wegańską. Jedni uważają, że mięso jest niezbędnym składnikiem zdrowej diety, inni, że jest głównym winowajcą wielu chorób. Kto ma rację?

Z jednej strony, mięso zawiera składniki odżywcze. To źródło potrzebnego do budowy tkanek pełnowartościowego białka, żelaza, cynku, magnezu, odpowiadających za metabolizm i poprawiających przemianę materii witamin z grupy B, witaminy A, E i C. Białko zwierzęce jest lepiej przyswajalne niż roślinne.

Z drugiej strony, jedzenie zbyt dużych ilości mięsa, zwłaszcza czerwonego, może powodować nadciśnienie tętnicze, miażdżycę, choroby metaboliczne, choroby serca, reumatoidalne zapalenie stawów, cukrzycę i nowotwory. Czerwone mięso zawiera nasycone kwasy tłuszczowe, które podwyższają poziom złego cholesterolu. Białe mięso jest zdrowsze, mniej kaloryczne, zawiera mniej tłuszczu, a więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych, które chronią przed zmianami miażdżycowymi. Można sobie na nie pozwolić 2-3 razy w tygodniu. Z kolei czerwonego mięsa nie powinno się jeść częściej, niż kilka razy w miesiącu.

Rezygnujesz z mięsa? Takie mogą być efekty

Dieta bezmięsna również ma swoje zalety, a niejedzenie mięsa może mieć pozytywne skutki dla zdrowia. Sprawdź, jakie. Chcesz wiedzieć więcej? Obejrzyj WIDEO

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka