Słodka ''trucizna''. Lepiej nie pij na gorąco

Lubisz dodawać miód do gorącej herbaty? Pijąc taki napój możesz sobie zaszkodzić. Wysoka temperatura sprawia, że miód traci zdrowotne właściwości. Niektórzy naukowcy sugerują nawet, że może być trujący. Jak to możliwe?

Miód na gorąco może być trującyMiód na gorąco może być trujący
Źródło zdjęć: © Getty Images
Katarzyna Prus

Uwaga na gorący miód

Miód od wieków stosuje się jako naturalny lek ze względu na wiele zdrowotnych właściwości. Ze względu na działanie bakteriobójcze i przeciwzapalne, sprawdzi się w walce z infekcjami. Regularne spożywanie miodu pomoże obniżyć ciśnienie krwi i zapobiega powstawaniu złogów miażdżycowych. Przyspiesza też gojenie ran, może złagodzić dolegliwości żołądkowe.

To skarbnica witamin, przeciwutleniaczy i probiotyków. Warto jednak pamiętać o jednej zasadzie.

Kluczowa jest temperatura. Obróbka termiczna może powodować zmiany chemiczne w składzie miodu, co może być szkodliwe dla zdrowia.

CUKIER? MIÓD? STEWIA? Czym słodzić?

Miód na gorąco może być groźny dla zdrowia
Miód na gorąco może być groźny dla zdrowia © Getty Images

Wyniki badań dotyczących wpływu wysokiej temperatury na miód opublikowano w czasopiśmie "Journal of Research in Ayurveda".

Słodka trucizna?

Naukowcy obserwowali, jaki wpływ na stan zdrowia ma spożywanie podgrzewanego miodu, ghi (rodzaj masła klarowanego) oraz miodu zmieszanego z ghi w równych proporcjach.

Najbardziej niepokojący rezultat to znaczny wzrost HMF (hydroksymetylofurfural), organicznego związku chemicznego, w próbkach miodu podgrzanych do 60 stopni Celsjusza. Niektórzy naukowcy twierdzą, że ta substancja może być szkodliwa dla człowieka. Negatywne skutki były bardziej widoczne, gdy podgrzewany miód zmieszano z ghi.

Autorzy badań twierdzą, że wzrost HMF "może wywołać szkodliwe skutki, a nawet działać jak trucizna". Zastrzegają jednak, że problem wciąż wymaga szczegółowych badań i obserwacji. Na podstawie aktualnie dostępnych dowodów odradzają jednak gotowanie miodu lub dodawanie go do gorących napojów jak herbata.

Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka