Trwa ładowanie...

Słodziki a zdrowie

Avatar placeholder
27.04.2015 08:02
Słodziki a zdrowie
Słodziki a zdrowie

Każdy z nas lubi słodycze. Czasem zdarza się, że nadmiernie spożywamy produkty zawierające cukier. Nie każdy wie, że nadmierne spożywanie cukru może sprzyjać rozwojowi wielu chorób cywilizacyjnych, np. cukrzycy, próchnicy, otyłości. Na rynku coraz częściej spotyka się zamiast cukru substancje słodzące, tzw. słodziki. Nie zawierają glukozy, więc korzystać z nich mogą w celu posłodzenia potraw i napojów także diabetycy. W roli zamienników cukru słodziki są również stałym elementem wszelkiego rodzaju diet.

spis treści

1. Zastosowanie substancji słodzących

Substancje słodzące stosuje się przede wszystkim w:

  • produkcji napojów,
  • gumach do żucia,
  • słodzikach do kawy i herbaty,
  • dżemach,
  • deserach,
  • majonezach,
  • sałatkach.

Substancje te są niezbędnym składnikiem produktów należących do żywności specjalnego przeznaczenia, np. odchudzających, przeznaczonych dla sportowców czy cukrowców.

Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"

Stosuje się je również do:

  • nadania słodkiego smaku produktom spożywczym, takiego jak przy zastosowaniu cukru,
  • nadania słodkiego smaku produktom spożywczym o zredukowanej o co najmniej 30% wartości energetycznej,
  • nadania słodkiego smaku produktom spożywczym bez dodatku cukru,
  • jako słodziki stołowe.

W roli zamienników cukru, słodziki są również stałym elementem wszelkiego rodzaju diet ukierunkowanych na redukcję masy ciała. Na rynku oferowane są w formie tabletek, słodzików w proszku i w płynie. W przemyśle spożywczym stosowane są głównie do osładzania produktów spożywczych dla diabetyków lub tzw. produktów light. Obecność tych substancji musi być bezwzględnie zaznaczona.

2. Rodzaje substancji słodzących

W Polsce możemy spotkać dwie grupy związków dopuszczonych do spożywania.

Intensywne substancje słodzące – są słodsze od sacharozy, co najmniej 150 razy. A przy okazji dostarczają mniejszą porcję kalorii. Do takich substancji zaliczamy aspartam i acesulfam K. Stosuje się je w produktach niskokalorycznych, dla cukrzyków i osób z dietą niskoenergetyczną. Do produktów słodzonych za pomocą tych substancji należą:

  • napoje bezalkoholowe,
  • produkty mleczarskie: jogurty, desery, koktajle mleczne i lody.

Aspartam – jest słodszy o 200 razy od sacharozy. Jego wartość energetyczna jest taka sama jak białek. Zastosowanie znajduje w produkcji:

  • napojów bezalkoholowych,
  • gum do żucia,
  • wyrobów cukierniczych,
  • lodów,
  • napojów w proszku,
  • słodzików stołowych,
  • produktów dietetycznych,
  • suplementów diety.

Acesulfam K – jego zaletą jest to, że jest odporny na wysokie temperatury i dlatego stosuje się go do produktów gotowanych i pieczonych. Można go spotkać w:

  • napojach bezalkoholowych,
  • deserach,
  • przetworach mlecznych,
  • żywności pieczonej,
  • cukierkach odświeżających oddech,
  • przekąskach,
  • wyrobach cukierniczych,
  • gumach do żucia,
  • galaretkach,
  • dżemach,
  • musztardach,
  • suplementach diety.

Poliole – są to alkohole cukrowe i stanowią drugą grupę substancji słodzących, do których należą: izomalt, ksylitol, sorbitol. Mają niewielką siłę słodzącą. Stosowane są jako substancje utrzymujące wilgotność i teksturę produktów. Również jako wypełniacze do trwałych produktów cukierniczych, deserów, lodów, gum do żucia i przetworów owocowych.

Jak widać, substancje słodzące możemy znaleźć w każdym produkcie. Należy wziąć to po uwagę przy planowaniu swojego jadłospisu.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze