Słodziki. Czy zamienniki cukru w połączeniu z węglowodanami są bezpieczne dla zdrowia?

Amerykańscy naukowcy z Uniwersytetu Yale ostrzegają, że łączenie napojów dietetycznych z węglowodanami może doprowadzić do przyrostu masy ciała. Ich zdaniem takie połączenie może zaburzyć metabolizm i reakcję mózgu na cukier.

Naukowcy z Yale ostrzegają przed łączeniem słodzików z węglowodanamiNaukowcy z Yale ostrzegają przed łączeniem słodzików z węglowodanami
Źródło zdjęć: © iStock
Katarzyna Grzęda-Łozicka

Dietetyczne napoje bez cukru a dieta

Wiele osób z uwagi na wagę zastępuje cukier słodzikami, które teoretycznie mają zero kalorii. Naukowcy ostrzegają jednak, że wybór dietetycznych napojów może sprawić przewrotnie, że przytyjemy. Do takich wniosków doszli autorzy najnowszego badania z amerykańskiego Uniwersytetu Yale.

To nie pierwsze badania, które kwestionują zasadność zastępowania cukru sztucznymi słodzikami. Badania Amerykanów zwracają uwagę na konkretne połączenie. Ich zdaniem metabolizm może uszkodzić połączenie słodzików z węglowodanami, takimi jak na przykład frytki.

Zobacz także: Sztuczne słodziki są szkodliwe dla naszego organizmu. Lepiej ich nie stosuj

Produkty gorsze dla zdrowia niż cukier

Słodziki zamiast cukru - czy są bezpieczne?

Profesor Dana Small, specjalizująca się w neuropsychologii smaku i żywienia, która kierowała badaniami na Uniwersytecie Yale uważa, że w świetle ich odkryć ważne jest, żeby uważać na to, z czym łączymy np. dietetyczną colę.

"Jeśli jesz frytki, mniejszym złem jest wypicie do tego zwykłej coli, a jeszcze lepiej wody" - tłumaczy prof. Dana Small. "Te odkrycia zmieniły sposób, w jaki jem i karmię mojego syna" - dodaje.

Słodziki mogą zaburzyć reakcję organizmu na cukier
Słodziki mogą zaburzyć reakcję organizmu na cukier © iStock

Wcześniejsze badania dowodziły, że chemiczne dodatki zawarte w sztucznych substancjach słodzących mogą zmieniać skład flory bakteryjnej w jelitach, a tym samym zwiększać ryzyko nadwagi lub rozwoju cukrzycy. Za czynnik ryzyka uważano też fakt, że spożywanie słodkich pokarmów bez rzeczywistych kalorii może zaburzyć reakcję organizmu na prawdziwy cukier.

Badania naukowców z Yale rzucają na te teorie nowe światło. Zdaniem Amerykanów kluczowe znaczenie mają tu nie tylko same słodziki, ale fakt, z jakimi grupami produktów je łączymy. Negatywne efekty obserwowano u osób, które spożywały dietetyczne napoje razem z węglowodanami.

W badaniu wzięło udział 45 osób w wieku od 20 do 45 lat. Wszystkie były zdrowe i nie miały problemów z metabolizmem. Każdy z biorących udział w eksperymencie spożywał siedem niskokalorycznych napojów słodzonych sukralozą przez okres dwóch tygodni. Część grupy miała do napojów dodane sproszkowane węglowodany w postaci maltodekstryny. Naukowcy przeprowadzili badania na ochotnikach przed testem, w czasie jego trwania i po zakończeniu eksperymentu, przeprowadzając test tolerancji glukozy i skany fMRI w celu sprawdzenia zmian w mózgu w odpowiedzi na słodkie smaki.

Zamienniki cukru nie takie zdrowe

Okazało się, że u osób, które dostawały węglowodany zaobserwowano zaburzenia w odpowiedzi mózgu na słodki smak. Pogorszył się też u nich metabolizm glukozy.

"Kiedy napój był spożywany tylko z niskokalorycznym słodzikiem nie zaobserwowano żadnych zmian w procesie metabolizmu, jednak gdy ta sama ilość niskokalorycznego środka słodzącego była spożywana razem z węglowodanami - metabolizm glukozy i reakcja mózgu na cukier ulegała pogorszeniu" - wyjaśnia prof. Dana Small.

Autorzy badania podkreślają, że może to mieć znaczenie w przypadku stałej obecności w diecie obu tych substancji. Badanie zostało opublikowane w czasopiśmie "Cell Metabolism". Kolejnym etapem będzie sprawdzenie, czy podobna reakcja zachodzi również w przypadku zastosowania innych substancji słodzących, takich jak na przykład stewia.

Zobacz także: Niskokaloryczne substancje słodzące ułatwiają gromadzenie się tłuszczu

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka