Smażony ryż z warzywami
Oprócz ziemniaków, ryż jest najczęstszym dodatkiem do dań, jakiego używamy w kuchni. Często też na jego bazie tworzymy sałatki oraz warzywne dania.
Składniki:
- 1/2 posiekanej czerwonej cebuli,
- 1 łyżka oleju,
- 1/2 szklanki startej marchwi,
- 1 laska kiełbasy pociętej w plasterki,
- 1 szklanka ugotowanego ryżu,
- 1 łyżeczka sosu sojowego,
- 1/2 szklanki ulubionych mrożonych warzyw,
- 2 jajka, ugotowane i pokrojone na 4 części,
- 1 zielona cebulka, pokrojona w kostkę.
Przygotowanie: Rozgrzej olej na głębokiej patelni na średnim ogniu. Dodaj cebulę i smaż przez 2 minuty. Po tym czasie dodaj startą marchewkę i pokrojoną kiełbasę i duś przez kolejnych kilka minut. Zdejmij składniki z patelni. Dodaj trochę oleju, jeśli potrzeba, po czym dodaj ryż i przesmaż przez kilka minut. Dodaj sos sojowy, wymieszaj, po czym wrzuć z powrotem na patelnię cebulę i kiełbasę z marchewką. Po 5 minutach dodaj mrożone warzywa, przykryj, zmniejsz ogień i duś, dopóki warzywa nie będą miękkie. Na talerzu połóż pokrojoną zieloną cebulkę, wrzuć mieszankę z patelni, a na sam wierzch wyłóż pokrojone jajka. Całość przyprósz solą i pieprzem.
Komentarz: Dzięki zawartości magnezu, żelaza, wapnia, potasu, a także witamin z grupy B oraz kwasu pantotenowego ryż jest niezwykle pomocny w regulowaniu poziomu cukru we krwi. To jednak nie wszystko – jedzenie ryżu obniża poziom cholesterolu, pobudza trawienie, neutralizuje nadmiar soków w żołądku, wzmacnia odporność, a także korzystnie wpływa na nasze serce.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 338,72 kcal |
Białka | 13,96 g |
Węglowodany | 14,81 g |
Tłuszcze | 13,39 g |
Błonnik | 3,34 g |
Smacznego!