Soczewica w sosie curry
Ciekawym sposobem na wykorzystanie soczewicy w kuchni jest podanie jej z sosem curry. Soczewica w sosie curry to potrawa wegetariańska, zdrowa, pyszna i lekko pikantna. Soczewica, zawierająca duże ilości potasu i fosforu, a także witamin, jest polecana dla wszystkich dbających o zdrowie. Co więcej, zawarta w curry kurkuma ma wiele korzystnych dla zdrowia właściwości, m.in. przeciwzapalne, antyoksydacyjne, a nawet przeciwnowotworowe.
Składniki:
- średnia cebula,
- 4 ząbki czosnku,
- 2 średnie marchewki,
- 2 szklanki czerwonej soczewicy,
- 5 pieczarek,
- 1/2 papryki,
- mały słoik przecieru pomidorowego,
- sól, pieprz,
- łyżeczka bazylii,
- 2 łyżeczki curry,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
Soczewicę gotujemy do miękkości, może wyjść papka, odcedzamy. Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy, podsmażamy na oleju. Do cebuli wkładamy pokrojone w plastry pieczarki i marchewki oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Podsmażamy, dolewamy odrobinę wody i dusimy do miękkości. Następnie dodajemy soczewicę, przecier pomidorowy i przyprawy, mieszamy. Całość dusimy ok. 5 min.
Kalorie | 214,3 kcal |
---|---|
Białko | 15,7 g |
Tłuszcz | 2,1 g |
Cholesterol | 0,0 mg |
Węglowodany | 40,9 g |
Błonnik | 8,4 g |
Witamina C | 56,2 mg |
Witamina A | 1068,6 µg |