Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Soczewica w sosie curry

Avatar placeholder
Beata Kłoczko 14.03.2017 13:18
Soczewica w sosie curry
Soczewica w sosie curry (Zdjęcie autorstwa: Theresa Carpenter / CC BY-SA 2.0)

Ciekawym sposobem na wykorzystanie soczewicy w kuchni jest podanie jej z sosem curry. Soczewica w sosie curry to potrawa wegetariańska, zdrowa, pyszna i lekko pikantna. Soczewica, zawierająca duże ilości potasu i fosforu, a także witamin, jest polecana dla wszystkich dbających o zdrowie. Co więcej, zawarta w curry kurkuma ma wiele korzystnych dla zdrowia właściwości, m.in. przeciwzapalne, antyoksydacyjne, a nawet przeciwnowotworowe.

Składniki:

  • średnia cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 średnie marchewki,
  • 2 szklanki czerwonej soczewicy,
  • 5 pieczarek,
  • 1/2 papryki,
  • mały słoik przecieru pomidorowego,
  • sól, pieprz,
  • łyżeczka bazylii,
  • 2 łyżeczki curry,
  • olej do smażenia.





Sposób przygotowania:

Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"

Soczewicę gotujemy do miękkości, może wyjść papka, odcedzamy. Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy, podsmażamy na oleju. Do cebuli wkładamy pokrojone w plastry pieczarki i marchewki oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Podsmażamy, dolewamy odrobinę wody i dusimy do miękkości. Następnie dodajemy soczewicę, przecier pomidorowy i przyprawy, mieszamy. Całość dusimy ok. 5 min.

Kalorie214,3 kcal
Białko15,7 g
Tłuszcz2,1 g
Cholesterol0,0 mg
Węglowodany40,9 g
Błonnik8,4 g
Witamina C56,2 mg
Witamina A1068,6 µg
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze