Sok, który naturalnie uśmierza ból
Naturalne lekarstwa przeciwbólowe są idealnym sposobem dla tych, którzy nie chcą sięgać po środki farmakologiczne. Soki warzywno-owocowe złagodzą ból głowy, stawów, poprawią samopoczucie i zwalczą stres.
1. Domowy sok warzywno-owocowy uśmierzający ból – składniki odżywcze
Coraz więcej osób chce uniknąć zażywania leków i szuka alternatywnych sposobów na pokonanie bólu. Jednym z nich może być stosowanie tej mikstury na bazie ananasa, która redukuje stany zapalne i zwalcza ból. Sok świetnie smakuje, a w dodatku dostarcza witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
1.1. Ananas
Bromelaina to enzym występujący w ananasie, który wykazuje właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe. Substancję stosuje się na bóle głowy, zwyrodnienia i zapalenia stawów.
Ponadto owoc jest bogatym źródłem minerałów (manganu, żelaza, miedzi), przez co korzystnie wpływa na kości. Dzięki obecności witaminy C wzmacnia układ odpornościowy i ochrania organizm przed wolnymi rodnikami . A z uwagi na zawartość błonnika pokarmowego daje uczucie sytości i oczyszcza organizm z toksyn.
1.2. Seler
Kolejnym składnikiem wystepującym w soku i wykazującym właściwości lecznicze jest seler. Ze względu na niską kaloryczność, warzywo to znajduje się w większości diet odchudzających. Posiada też dwa razy więcej witaminy C niż cytrusy.
Bogaty jest także w witaminy z grupy B, błonnik pokarmowy, pierwiastki mineralne (wapń, potas, cynk, magnez, żelazo) i kwas foliowy. Zawiera również flawonoidy, luteinę i zeksantynę.
Ze względu na obecność substancji odżywczych, produkt ten oczyszcza organizm ze szkodliwych rodników, korzystnie wpływa na układ odpornościowy, a co najważniejsze – łagodzi bóle głowy i stawów. Ponadto poprawia perystaltykę jelit i reguluje poziom cholesterolu we krwi.
1.3. Sałata rzymska
Zawiera duże ilości wapnia, żelaza, witamin A, C, z grupy B, tłuszczy omega-3 i kwasu foliowego. Warzywo to wykazuje działanie przeciwbólowe i uspokajające. Oprócz tego poprawia trawienie, korzystnie wpływa na serce i układ krążenia, a także wzmacnia układ odpornościowy organizmu.
1.4. Kolendra
Obecne w roślinie olejki eteryczne, witaminy A, C, z grupy B, ryboflawiny, minerały (fosfor, wapń, żelazo), białko i tłuszcze skutecznie działają na wiele dolegliwości.
Zioło to wykorzystuje się jako środek przeciwbólowy, oczyszczający i dezynfekujący. Z uwagi na zawartość linalolu, kolendra działa uspokajająco i zwalcza stres.
1.5. Imbir
Sok warzywno-owocowy nie smakowałby tak dobrze, gdyby nie imbir. Bogaty w substancje o działaniu przeciwutleniającym, przeciwzapalnym i przeciwbólowym stosowany jest jako lekarstwo na wiele schorzeń.
Co takiego zawiera? Przede wszystkim olejek eteryczny, białko, tłuszcz, błonnik pokarmowy, sole mineralne i związek fenolowy – gingerol. Działanie imbiru jest niecenione. Korzystnie wpływa na układ odpornościowy, bolące stawy, nerwobóle, owrzodzenia i opryszczkę.
2. Domowe lekarstwo z owoców i warzyw – przepis
Sok przygotujesz dosłownie w 15 minut. Regularne spożywanie pozwoli uśmierzyć bóle głowy i stawów.
2.1. Składniki:
- pół ananasa,
- 2 łodygi selera naciowego,
- główka sałaty rzymskiej,
- szczypta suszonej kolendry,
- mały kawałek imbiru.
3. Sposób przygotowania:
Do przygotowania potrzebujesz blendera. Ananasa obierz ze skórki, pokrój w drobne kawałki i włóż do naczynia. Dodaj do niego seler, sałatę rzymską, szczyptę kolendry i kawałeczek imbiru.
Wszystko blenduj, po czym przelej w dzbanek i wstaw do lodówki na około 30 minut. Następnie przygotowany napój pij dwa razy dziennie, najlepiej rano na czczo i wieczorem tuż przed snem.