Sok z kiszonych buraków – na co pomaga i jak go zrobić?
Sok z kiszonych buraków doskonale sprawdza się w roli zakwasu do barszczu, ale nie tylko. Ponieważ ma właściwości lecznicze, można go pić, traktując jako naturalny suplement diety. Sok z kiszonego buraka swoje działanie prozdrowotne zawdzięcza zawartości kwasu mlekowego, a także witamin i minerałów. Na co pomaga? Jak go zrobić i stosować?
1. Właściwości soku z kiszonych buraków
Sok z kiszonych buraków to źródło wielu cennych składników odżywczych. Zakwas z buraków zawiera witaminy A, C, K, E, foliany, składniki mineralne, takie jak żelazo, potas, wapń, magnez, betanina i antocyjany.
Trzeba jednak podkreślić, że swe lecznicze i prozdrowotne właściwości kiszony sok z buraków zawdzięcza również bakteriom kwasu mlekowego. Ponadto sok z kiszonego buraka, tak jak i soki z innych kiszonych produktów, ma właściwości prozdrowotne dzięki kwaśnemu odczynowi pH. Zdecydowanie można traktować go jako naturalny suplement diety.
2. Na co pomaga sok z kiszonych buraków?
Sok z kiszonych buraków działa wszechstronnie:
- detoksykuje, ma silne właściwości antyoksydacyjne. Oczyszcza organizm z toksyn i zbędnych produktów przemiany materii,
- ma właściwości przeciwzapalne,
- wzmacnia florę bakteryjną, wspiera proces odbudowy flory bakteryjnej jelit, jest rewelacyjnym wsparciem jelit po antybiotykoterapii,
- wpływa na pracę nerek, ponieważ jego składniki aktywne przyspieszają wydalanie kwasu moczowego,
- leczy anemię. Trzeba pamiętać, że buraki działają krwiotwórczo za sprawą wysokiej zawartości żelaza,
- reguluje ciśnienie krwi, ma pozytywny wpływ na stan naczyń krwionośnych,
- obniża „zły cholesterol”,
- wzmacnia układ kostny,
- wspiera odchudzanie, ponieważ buraki zawierają dużo błonnika, wpływają pozytywnie na przemianę materii,
- dodaje energii, ma pozytywny wpływ na koncentrację, poprawia wydolność fizyczną i umysłową. To zasługa azotanów, które przekształcane są w organizmie w tlenek azotu rozszerzający naczynia krwionośne. Dzięki temu i mózg są lepiej ukrwione i dotlenione.
Dawkowanie soku z kiszonych buraków, jeśli nie ma przeciwwskazań, powinno wynosić 0,5 do 1 szklanki dziennie. By skorzystać z jego cennych właściwości, sok kiszony najlepiej stosować codziennie, przez długi czas.
3. Przepis na sok z kiszonych buraków
Sok z kiszonych buraków można kupić, ale i zrobić samodzielnie. Zdecydowanie warto się tego podjąć, zwłaszcza że przepis na domowy sok jest prosty i łatwy w realizacji. Wystarczy odpowiednia ilość buraków, wody, kromka czerstwego, czarnego chleba lub sok z kiszonej kapusty czy ogórków, przyprawy oraz sól.
By przygotować dobroczynny dla zdrowia napój, należy przygotować:
- 1 kg buraków,
- główkę czosnku,
- około 2 litry zimnej, przegotowanej wody,
- kilka liści laurowych,
- kilka kulek ziela angielskiego,
- kromkę czerstwego, czarnego chleba lub sok z kiszonej kapusty albo ogórków (bądź inne tak zwane kultury starterowe),
- opcjonalnie 2 łyżki soli kamiennej lub morskiej, cebulę pociętą w talarki lub podzieloną na kilka części.
Jak przygotować sok z kiszonych buraków? Buraki trzeba obrać i pokroić na małe kawałki. Następnie należy je układać w dużym, szklanym lub kamionkowym naczyniu, przekładając z czosnkiem i przyprawami.
Na wierzchu ułożyć kromkę chleba na zakwasie (najlepiej wcześniej podsuszonego). Kolejnym krokiem jest dolanie wody – musi przykryć całość. Naczynie należy przykryć (na przykład talerzem), by składniki nie pływały po powierzchni.
Sok trzeba odstawić w ciemne, chłodne miejsce. Proces fermentacji trwa kilka dni, do tygodnia. Kiszenie powinno odbywać się w temperaturze pokojowej. Gotowy sok należy odcedzić i przelać przez sito do szklanych i szczelnych butelek. Sok przechowuje się w lodówce, co powstrzymuje dalszy proces kiszenia i kwaśnienia.
Jeżeli podczas kiszenia na soku z kiszonych buraków pojawia się pleśń (dzieje się tak, gdy niezanurzone składniki mają kontakt z powietrzem), sok należy wylać i zrobić nowy. Spleśniały ma stęchły zapach i zdecydowanie nie jest zdrowy.
4. Przeciwwskazania do picia soku z kiszonych buraków
Sok z kiszonych buraków, choć jest naturalny i prozdrowotny, nie jest polecany każdemu. Nie mogą go pić osoby chorujące reumatyzm czy kamicę nerkową. Sok z kiszonych buraków jest przeciwwskazany w ciąży oraz podczas karmienia piersią.
Z kolei cukrzycy nie powinni soku dosładzać, a i unikać jedzenia gotowanych buraków, ponieważ mają wysoki indeks glikemiczny. IG buraków surowych jest niskie.