Trwa ładowanie...

Sól vs. cukier – co jest gorsze?

Avatar placeholder
09.01.2015 15:31
Sól vs. cukier – co jest gorsze?
Sól vs. cukier – co jest gorsze?

Sól i cukier już dawno zostały napiętnowane jako biała śmierć. Ich nadmierne spożycie może doprowadzić do wystąpienia wielu groźnych dla zdrowia, a nawet życia, chorób. Czy jednak kiedykolwiek zastanawiałeś się, co jest gorsze?

spis treści

1. Sól i cukier pod lupą

Takie pytanie postawili sobie naukowcy pracujący w Saint Luke's Mid America Heart Institute i Albert Einstein College of Medicine w Stanach Zjednoczonych. Przebadano sto tysięcy osób, które każdego dnia spożywały od 3 do 6 gram chlorku sodu. Okazało się, że ich rokowania zdrowotne były bardziej korzystne zarówno w porównaniu z osobami, które spożywały zbyt duże ilości soli, jak i zdecydowanie mniej niż jest to zalecane przez specjalistów. Dawkowanie w normie (nie za dużo, nie za mało ) obniża ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia oraz przedwczesnej śmierci.

Natomiast wysokie spożywanie cukrów (w ilości większej, niż mówią zalecenia) może doprowadzić do wzrostu ciśnienia skurczowego o 7,6 mmHg (milimetr słupa rtęci) i rozkurczowego o 6,1 mmHg już po 8 tygodniach. Jest to niekorzystne dla zdrowia. Jednocześnie cukier ma większy wpływ na stan ciśnienia krwi niż sól. Choć zarówno sól, jak i węglowodany są potrzebne, to gdy spożywamy ich zbyt dużo, redukcja soli nie ma tak wyraźnego wpływu na spadek ciśnienia jak ograniczenie niezdrowych cukrów.

Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"

2. Wysokoprzetworzona żywność

Ponadto wśród węglowodanów bardzo źle oceniana jest fruktoza, która w dużym stopniu obciążona jest winą za podwyższone ryzyko wystąpienia zaburzeń w obrębie funkcjonowania układu krwionośnego. Z tego też względu zwraca się dużą uwagę, by unikać wysokoprzetworzonej żywności, gdzie obecny jest często wysokofrutkozowy syrop kukurydziany. Jednocześnie nadmiar soli w diecie jest w sporej mierze wynikiem spożywania właśnie takich małowartościowych z punktu widzenia zdrowego odżywiania posiłków bogatych równocześnie w niezdrowe węglowodany.

3. Świadome decyzje?

Tymczasem, przywołując głos rozsądku, należy i tak podkreślić, że na oba składniki trzeba uważać i właściwie je dawkować. A ewentualna licytacja pod tytułem „kto jest gorszy lub nieco lepszy” służy w praktyce zaspokojeniu naszej ciekawości. Natomiast istotny problem polega na tym, że wiele rzeczy czynimy nieświadomie bądź nie przykładamy wagi do konsekwencji naszych działań. W Wielkiej Brytanii spożycie soli spadło, gdy producenci zaczęli dodawać jej mniej do produkowanej przez siebie żywności. Natomiast istotą jest to, że inicjatywa nie należała w tym wypadku osobiście do każdego mieszkańca tego kraju.

Najważniejsze w tej sytuacji jest więc byśmy wzięli sprawy w swoje ręce, zwracając uwagę zarówno na odpowiednie ilości soli, jak i cukru w diecie.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze