Sól w codziennej diecie
Sól jest minerałem niezbędnym do życia i funkcjonowania, jednak wszystko z umiarem, gdyż zbyt duża ilość soli w diecie jest bardzo niebezpieczna dla zdrowia. Mimo to badania wykazują, że ludzie jedzą zbyt dużo soli. Poniżej przedstawiamy skutki nadmiernego spożywania soli oraz sposoby na ograniczanie jej ilości w diecie.
1. Oddziaływanie soli na organizm
Chlorek sodu, znany wszystkim pod nazwą sól kuchenna, jest składnikiem, który musi występować w diecie człowieka, gdyż dzięki niemu organizm prawidłowo funkcjonuje. Wiąże się to przede wszystkim z tym, że sód i chlor biorą czynny udział w trawieniu. Dodatkowo wspomagają zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej, a także regulują zawartość wody w organizmie. Sól kuchenna ma również duży wpływ na przewodzenie impulsów nerwowych oraz funkcjonowanie mięśni.
2. Niezbędna ilość soli w diecie
Specjaliści, którzy zajmują się badaniem zdrowia, stwierdzają, że dziennie powinno się spożywać maksymalnie 6 g soli kuchennej. Zastrzegają jednak, że niezbędna ilość soli zmienia się w zależności od temperatury, aktywności fizycznej, wilgotności powietrza czy też wieku, gdyż chlorek sodu jest wydalany z organizmu razem z potem i moczem.
Należy ostrożnie spożywać gotowe produkty kupowane w sklepach, ponieważ większość z nich ma w sobie sól, która jednocześnie nadaje smak i konserwuje. W skład tego typu produktów może wchodzić albo chlorek sodu, albo glutaminianu sodu, który nadaje specyficzny grzybowy smak zupom oraz sosom.
3. Skutki nadmiernego spożywania soli
Niestety bardzo częste jest przekraczanie dziennej dawki soli. Dzieje się tak przede wszystkim ze względu na to, że wiele przekąsek jest słonych, dosalamy posiłki w czasie gotowania i jedzenia oraz nie kontrolujemy ilości soli w naszej diecie. Specjaliści od żywienia alarmują, że Polacy spożywają ponad 2 razy więcej soli niż jest to zalecane. Skutkuje to poważnymi problemami zdrowotnymi. Zwiększa się ryzyko zachorowań na nadciśnienie tętnicze, udar mózgu, raka żołądka. Dodatkowo istnieje większe prawdopodobieństwo rozwinięcia osteoporozy, gdyż sól zwiększa wydalanie magnezu oraz wapnia z organizmu człowieka.
4. Metody ograniczania soli w diecie
- potrawy należy solić jak najmniej, w zamian można używać innych przypraw, co rozwinie nasz zmysł smaku i poprawi nawyki żywieniowe,
- ziemniaki, kaszę i makaron należy solić znacznie mniej, a można nawet w ogóle zrezygnować z takiego ich doprawiania,
- potrawy należy najpierw spróbować, a dopiero potem solić,
- jeśli istnieje taka możliwość, sól powinno się zastąpić chlorkiem potasu, magnezu lub wapnia, które również mają słony smak,
- należy zmniejszyć spożywanie gotowych produktów takich jak pieczywo, wędliny i inne, gdyż z reguły do ich wytworzenia stosuje się dużo soli,
- nie powinno się stosować mieszanek przypraw lub gotowych sosów sojowych - na ich miejsce można stosować zioła,
- zdrowe na pewno będzie również unikanie słonych przekąsek,
- słodycze też należy ograniczyć, gdyż mają w składzie sól, która ma za zadanie podkreślić ich słodki smak,
- zalecane jest samodzielne gotowanie,
- w sklepie należy zapoznawać się ze składem kupowanych produktów,
- ogórki kwaszone oraz kapusta kiszona mają w sobie dużo soli, więc powinniśmy ograniczyć ich spożywanie,
- warzywa i owoce są bardzo bezpieczne, gdyż nie zawierają soli oraz mają w sobie potas, który zwalcza zły wpływ sodu na człowieka.
Artykuł autorstwa mgr inż. Agnieszki Kopacz