Trwa ładowanie...

Solanina - trująca substancja w ziemniakach

 Katarzyna Krupka
Katarzyna Krupka 09.08.2016 15:08
Solanina - trująca substancja w ziemniakach
Solanina - trująca substancja w ziemniakach

Warzywa i owoce powinny znajdować się w diecie każdego z nas. Dostarczają cennych witamin i składników mineralnych. Pobudzają organizm do pracy, zwiększają odporność, koncentrację, pomagają schudnąć i chronią przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych.

W niektórych możesz jednak znaleźć niebezpieczną substancję – solaninę, która powoduje zatrucie pokarmowe, wywołuje biegunkę, wymioty, podrażnia i uszkadza błonę śluzową jamy ustnej, przełyku oraz żołądka.

1. Co to jest solanina?

Solanina to organiczny związek chemiczny, który ma chronić roślinę przed szkodnikami, grzybami i chorobami. Dawka solaniny, która jest toksyczna dla człowieka wynosi ok. 300 mg.

Zdarza się, że zatrucie substancją doprowadza do śmierci, ale są to niezwykle rzadkie przypadki.

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

Najczęściej przedawkowanie solaniny wywołuje zaburzenia żołądkowe i jelitowe, takie jak: biegunki, wymioty, mdłości. W ciężkich przypadkach w ciągu kilku godzin od spożycia toksycznej dawki może wystąpić uszkodzenie ośrodkowego układu nerwowego, drgawki, śpiączka, a nawet niewydolność krążenia.

Pierwsze objawy zatrucia solaniną przypominają grypę: wysoka gorączka, poty, ogólne osłabienie i zawroty głowy.

2. Gdzie występuje solanina?

Najwięcej trującej substancji znajduje się w warzywach z rodzin psiankowych, a należą do nich papryka, bakłażany i ziemniaki oraz w jagodach, karczochach, jabłkach, burakach cukrowych, wiśniach i pieprzu.

Pomidory zawierają z kolei tomatynę, której działanie przypomina solaninę. Znajdziesz ją w niedojrzałych warzywach. W ziemniakach największe stężenie trującej substancji koncentruje się w zielonym miąższu młodych warzyw. Kolor ten pojawia się na skutek odsłonięcia bulwy w trakcie wzrostu i ekspozycji na słońcu.

Solanina w tych warzywach nie rozpuszcza się w wodzie i jest odporna na działanie wysokich temperatur, a więc nie zniknie podczas smażenia, pieczenia czy gotowania. Należy również unikać ziemniaków starych, które zaczęły już kiełkować.

Bakłażany również zawierają solaninę, ale można się nią zatruć jedynie w przypadku konsumowania surowych warzyw. Co więcej, wysokie stężenie solaniny odkryto również w chipsach. Może wynieść aż 72 mg na 100 g produktu.

3. Jak uchronić się przed zatruciem?

Nawet jeśli nie uległeś zatruciu, to pamiętaj, że szkodliwe substancje mogą przez lata gromadzić się w organizmie człowieka i dawać mylne symptomy.

Migreny, depresja, zapalenia stawów, bóle mięśni, miażdżyca, osteoporoza, zapalenie wyrostka robaczkowego czy zespół jelita drażliwego, mogą być ich przyczyną.

W spożyciu zarówno warzyw jak i owoców trzeba zachować umiar i zdrowy rozsądek. Zawsze pozbywaj się zielonych części, wybieraj produkty dojrzałe, ale nie stare.

Ziemniaki przechowywane w chłodnym i ciemnym miejscu produkują znacznie mniejsze ilości trującej substancji. Zielona skórka, pędy, oczka – taki wygląd warzyw powinien cię skutecznie zniechęcić zarówno do zakupu, jak i konsumpcji.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze