Sos tysiąca wysp - kalorie, wartości odżywcze, przepis
Sos tysiąca wysp to popularny dodatek do sałatek, kanapek, zapiekanek czy hot-dogów. Niektórzy chętnie stosują go także do pizzy. Jego podstawowym składnikiem jest majonez, a wśród dodatków znajdują się wybrane przyprawy, między innymi papryka oraz warzywa. Jak przygotować sos tysiąca wysp?
1. Czym jest sos tysiąca wysp?
Sos tysiąca wysp to gęsty, majonezowy dressing, który może być wykorzystywany do wielu dań i przekąsek. Jego nazwa odnosi się do regionu granicznego Stanów Zjednoczonych oraz Kanady, a sos po raz pierwszy podany został w hotelu Harold.
W składzie sosu znajdują się przede wszystkim:
- majonez
- jajka na twardo
- sos chilli
- papryka
- oliwki
- pikle
- cebula
Składniki mogą się różnić w zależności od producenta sosu lub osobistych upodobań osób, które przygotowują go w domu.
Rekomendowane przez naszych ekspertów
2. Kalorie i wartości odżywcze
W 100 g sosu tysiąca wysp znajduje się:
- 370 kalorii
- 35 g tłuszczu
- 1 g białka
- 0.8 g błonnika
- 15 g węglowodanów
- 26 mg cholesterolu
Jest więc dość kalorycznym dressingiem, niemniej jednak zawiera także sporą ilość wapnia, magnezu oraz żelaza, a także niewielką zawartość witaminy D. W niewielkich ilościach nie zaszkodzi.
3. Przepis na domowy sos 1000 wysp
Aby przygotować sos tysiąca wysp, potrzebujemy:
- majonez (ok. 2-3 łyżki)
- ketchup (1-2 łyżki)
- ocet winny albo sok z cytryny (2-3 łyżeczki)
- sól i pieprz
- ćwierć posiekanej drobno cebuli
- niewielki kawałek kiszonego ogórka pokrojony na drobno
- szczypta cukru
Wszystkie składniki należy wymieszać ze sobą i poczekać kilkanaście minut, aby smaku dobrze się połączyły.