Sos aioli - co to jest, kalorie i wartości odżywcze, zastosowanie, przepis
Sos aioli to gęsty, kremowy sos, który charakteryzuje się wyrazistym i intensywnym smakiem. Można go dodawać do burgerów, kanapek, pizzy, pieczonego mięsa jagnięcego lub wołowego, ale również do grillowanych warzyw. Jaki jest przepis na sos aioli? Co jeszcze warto o nim wiedzieć?
1. Co to jest sos aioli?
Sos aioli cieszy się ogromną popularnością wśród miłośników pysznego jedzenia. Stanowi prawdziwy fundament kuchni śródziemnomorskiej, a także doskonały dodatek do potraw kuchni katalońskiej, prowansalskiej oraz sycylijskiej. Posiada jasną barwę oraz charakterystyczną majonezową konsystencję. Nazwa sosu przetłumaczona na język polski oznacza nic innego jak „czosnek i olej”.
Składnikami wykorzystywanymi do przyrządzenia popularnego sosu aioli są:
- oliwa,
- czosnek,
- sok z cytryny,
- żółtko jaja kurzego (katalońska wersja aioli nie uwzględnia użycia tego składnika).
Sos przyrządzony samodzielnie nieco różni się od sosu kupowanego w supermarkecie czy sklepie spożywczym. Nie zawiera w swoim składzie niepotrzebnych substancji konserwujących, zapachowych oraz barwiących pochodzenia chemicznego. Przygotowanie go nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych, wystarczą jedynie składniki, które bez problemu można zakupić w sklepie z żywnością.
2. Kalorie i wartości odżywcze sosu aioli
Sos aioli w 100 gramach posiada wartość energetyczną 413 kcal. Taka porcja produktu żywnościowego zawiera w swoim składzie:
- 1,13 g białka,
- 43 g tłuszczów, w tym 15.9 g jednonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz 9.74 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych,
- 4,7 g węglowodanów,
- 0.42 g błonnika.
## Zastosowanie sosu aioli
Sos aioli posiada dość szerokie zastosowanie. Doskonale komponuje się z:
- stekami wołowymi,
- burgerami wołowymi,
- burgerami warzywnymi,
- falafelem,
- frytkami belgijskimi,
- jajkami ugotowanymi na twardo,
- pieczonymi rybami,
- małżami świętego Jakuba,
- pieczoną jagnięciną,
- grillowanymi warzywami,
- świeżym pieczywem,
- ziemniakami z grilla.
3. Przepis na sos aioli
Przepis na sos aioli składa się z takich składników jak:
- czosnek (pięć ząbków),
- żółtko kurze (jedna sztuka),
- oliwa z oliwek (sto dwadzieścia pięć mililitrów),
- sok z cytryny (jedna łyżeczka),
- czarny pieprz (szczypta),
- sól (szczypta),
- sok z cytryny (jedna łyżeczka).
Sposób wykonania: Obierz pięć ząbków czosnku, wszystkie z nich przeciśnij przez praskę. Połącz czosnek z solą oraz kurzym żółtkiem. Całość ubij. Po chwili dodaj do składników oliwę z oliwek, pieprz, sok z cytryny. Cały czas ubijaj, do momentu uzyskania gładkiej, majonezowej konsystencji.
Pierwotna, klasyczna wersja sosu aioli znacznie różniła się od tej współczesnej. Zakładała ona użycie wyłącznie dwóch składników takich jak czosnek oraz oliwa z oliwek. Ząbki z jednego czosnku mieszano z około dwustu pięćdziesięcioma mililitrami oliwy. Do posiekanego, stopniowo ucieranego czosnku dodawano co jakiś czas odrobinę oliwy. W ten sposób można było uzyskać gęsty, kremowy sos aioli.