Sos bolognese (boloński) - kalorie, wartości odżywcze, przepis
Sos bolognese to jeden z najbardziej znanych mięsnych dodatków do makaronu. Pochodzi z Włoch i bardzo szybko zyskał popularność na całym świecie. Jest prosty do przygotowania, aromatyczny i pozwala na stworzenie ciepłego, krzepiącego dania obiadowego. Jak przygotować sos bolognese i co się w nim znajduje?
1. Czym jest sos bolognese?
Sos bolognese, inaczej sos boloński, to klasyczny włoski dodatek do makaronów. Przygotowuje się go z mięsa mielonego oraz przecieru pomidorowego (niektórzy wykorzystują także pomidory z puszki lub przygotowują passatę samodzielnie).
Wśród dodatków króluje cebula i czosnek, a także włoskie przyprawy: bazylia i oregano. Podaje się go ze świeżym, najlepiej domowym makaronem, startym serem i listkami bazylii.
2. Kalorie i wartości odżywcze sosu bolognese
Sos boloński nie jest potrawą kaloryczną, choć ta może się zwiększyć po dorzuceniu do garnka kolejnych składników, takich jak żółty ser. Klasyczny sos bolognese w 100g zawiera:
- 75 kalorii
- 2 g węglowodanów
- 2 g tłuszczu
- 12 g białka
Dużą zawartość białka potrawa zawdzięcza mięsu mielonemu (najczęściej używa się wieprzowego lub wołowego), które dodatkowo jest bogatym źródłem dobrze przyswajalnego żelaza, witaminy B12 oraz magnezu, wapnia i witaminy B6.
Dzięki temu mięso mielone przeciwdziała anemii i wspiera funkcjonowanie układu nerwowego.
Z kolei passata, czyli przecier pomidorowy ma w sobie mnóstwo potasu, witaminy A, C oraz K, ale przede wszystkim jest bogatym źródłem likopenu, który wspiera pracę serca i chroni przed skutkami przewlekłego stresu.
Rekomendowane przez naszych ekspertów
3. Przepis na idealny sos boloński
Aby zrobić sos bolognese, potrzebne będą:
- 500 g mięsa mielonego (wieprzowego lub wołowego)
- szklanka bulionu warzywnego lub mięsnego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- średniej wielkości cebula
- średni ząbek czosnku
- świeża i suszona bazylia
- świeże i suszone oregano
- ok. 400 g passaty pomidorowej lub pomidorów z puszki
- 3-4 łyżki skoncentrowanego przecieru
Na patelni należy rozgrzać oliwę, a następnie zeszklić na niej cebulę oraz podsmażyć lekko czosnek. Następnie stopniowo dodawać i podsmażać mielone mięso tak, aby całość zmieniła kolor z czerwonego na brązowy.
Następnie należy dodać passatę pomidorową oraz bulion i podrzewać, regularnie mieszając. Po ok. 15-20 minutach dodać przyprawy oraz przecier pomidorowy, przykryć i dusić na wolnym ogniu, aż sos będzie miał kremową konsystencję i będzie odpowiednio gęsty.
Podawać z makaronem, świeżą bazylią oraz startym parmezanem lub serem pecorino.