Trwa ładowanie...

Sos bolognese (boloński) - kalorie, wartości odżywcze, przepis

Sos bolognese to jeden z najbardziej znanych mięsnych dodatków do makaronu. Pochodzi z Włoch i bardzo szybko zyskał popularność na całym świecie. Jest prosty do przygotowania, aromatyczny i pozwala na stworzenie ciepłego, krzepiącego dania obiadowego. Jak przygotować sos bolognese i co się w nim znajduje?

Zobacz film: "Włoskie smaki. Klasyczne spaghetti bolognese"

spis treści

1. Czym jest sos bolognese?

Sos bolognese, inaczej sos boloński, to klasyczny włoski dodatek do makaronów. Przygotowuje się go z mięsa mielonego oraz przecieru pomidorowego (niektórzy wykorzystują także pomidory z puszki lub przygotowują passatę samodzielnie).

Wśród dodatków króluje cebula i czosnek, a także włoskie przyprawy: bazylia i oregano. Podaje się go ze świeżym, najlepiej domowym makaronem, startym serem i listkami bazylii.

2. Kalorie i wartości odżywcze sosu bolognese

Sos boloński nie jest potrawą kaloryczną, choć ta może się zwiększyć po dorzuceniu do garnka kolejnych składników, takich jak żółty ser. Klasyczny sos bolognese w 100g zawiera:

  • 75 kalorii
  • 2 g węglowodanów
  • 2 g tłuszczu
  • 12 g białka

Dużą zawartość białka potrawa zawdzięcza mięsu mielonemu (najczęściej używa się wieprzowego lub wołowego), które dodatkowo jest bogatym źródłem dobrze przyswajalnego żelaza, witaminy B12 oraz magnezu, wapnia i witaminy B6.

Dzięki temu mięso mielone przeciwdziała anemii i wspiera funkcjonowanie układu nerwowego.

Z kolei passata, czyli przecier pomidorowy ma w sobie mnóstwo potasu, witaminy A, C oraz K, ale przede wszystkim jest bogatym źródłem likopenu, który wspiera pracę serca i chroni przed skutkami przewlekłego stresu.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

3. Przepis na idealny sos boloński

Aby zrobić sos bolognese, potrzebne będą:

  • 500 g mięsa mielonego (wieprzowego lub wołowego)
  • szklanka bulionu warzywnego lub mięsnego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • średniej wielkości cebula
  • średni ząbek czosnku
  • świeża i suszona bazylia
  • świeże i suszone oregano
  • ok. 400 g passaty pomidorowej lub pomidorów z puszki
  • 3-4 łyżki skoncentrowanego przecieru

Na patelni należy rozgrzać oliwę, a następnie zeszklić na niej cebulę oraz podsmażyć lekko czosnek. Następnie stopniowo dodawać i podsmażać mielone mięso tak, aby całość zmieniła kolor z czerwonego na brązowy.

Następnie należy dodać passatę pomidorową oraz bulion i podrzewać, regularnie mieszając. Po ok. 15-20 minutach dodać przyprawy oraz przecier pomidorowy, przykryć i dusić na wolnym ogniu, aż sos będzie miał kremową konsystencję i będzie odpowiednio gęsty.

Podawać z makaronem, świeżą bazylią oraz startym parmezanem lub serem pecorino.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze
Szukaj innego lekarza
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.