Sos carbonara - przepis, kalorie i wartości odżywcze, sposoby podania
Carbonara to włoski sos przygotowywany na bazie sera, jajek oraz boczku. Podawany jest zwykle z makaronem typu spaghetti, wśród miłośników jedzenia ma swoich przeciwników i zwolenników. Jak przygotować carbonarę w domu i ile zawiera kalorii?
1. Co to jest carbonara?
Carbonara to popularny w kuchni włoskiej sos, zwykle podawany jako dodatek do makaronu (pasta alla carbonara). Do jego przygotowania wykorzystuje się:
- makaron typu spaghetti
- jajka
- wieprzowe policzki lub podgardla (guanciale)
- ser pecorino
- boczek (opcjonalnie).
Mięso wieprzowe często zastępuje się zwiniętym boczkiem, czyli tzw. pancettą. Warto wiedzieć, że w sosie carbonara jajka są na pół surowe. Jeśli istnieją jakieś zdrowotne przeciwwskazania, nie należy jeść tego dania. Szczególną ostrożność powinny zachować dzieci oraz kobiety w ciąży.
Rekomendowane przez naszych ekspertów
2. Kalorie i wartości odżywcze carbonary
W 100 gramach sosu carbonara znajduje się:
- 350 kalorii
- 31 g tłuszczu
- 2.5 g węglowodanów
- ok. 15 g białka
Do tych wartości należy doliczyć kaloryczność makaronu, która zwykle wynosi 150 kcal w 100 gramach. Sos carbonara zawiera spore ilości białka, dzięki zawartości jajek oraz mięsa wieprzowego. Ser pecorino dostarcza wapnia oraz niskonasyconych kwasów Omega-3, które wspierają pracę mózgu.
3. Przepis na sos carbonara
Aby przygotować danie typu carbonara, potrzebne są następujące składniki:
- porcja makaronu spaghetti
- ok. 100 g boczku pokrojonego w kostkę
- 2 średnie jajka
- sól i pieprz
- mały ząbek czosnku
- ok. 40 g sera pecorino, grana padano lub parmezanu
Na samym początku należy sparzyć jajka wrzątkiem, aby uniknąć zatrucia pokarmowego. Następnie ugotować makaron al dente w lekko osolonej wodzie. Jajka wbić do miski, roztrzepać delikatnie widelcem, doprawić solą i pieprzem.
Następnie należy podsmażyć lekko boczek na patelni, aż się zarumieni i puści tłuszcz. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie wrzucić makaron i energicznie wymieszać wszystkie składniki. Patelnię należy trzymać na niewielkim ogniu.
Następnie należy dodać roztrzepane wcześniej jajka, polewając dokładnie cały makaron. Nie należy smażyć sosu zbyt długo, aby jajka się nie ścięły. Sos ma być kremowy i lekko zagęszczony.
Wyłożyć makaron na talerz i posypać serem.