Trwa ładowanie...

Spaghetti z kalafiorem

Avatar placeholder
Patrycja Nowak 15.03.2017 18:40
Spaghetti z kalafiorem
Spaghetti z kalafiorem

Przepis na pastę z kalafiorem i makrelą może wzbudzać ciekawość. Połączenie smakowe warzywa z rybą może być naprawdę smaczne, jeśli odpowiednio dobierze się proporcje. Najciekawsze jest jednak to, jak zdrowa jest to przekąska.

Składniki:

  • 1 ząbek czosnku,
  • połowa czerstwego chleba,
  • 1 puszka makreli w oleju,
  • 1 łyżka chili,
  • 2 szklanki surowego, pociętego na cząstki kalafiora,
  • 200 g makaronu spaghetti.

Przygotowanie:

Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"

Do wrzącej, osolonej wody wrzuć makaron spaghetti. Ugotuj go al dente, odcedź i odstaw. W tej samej wodzie ugotuj na półtwardo kawałki kalafiora, wyjmij z wody i odłóż. Czosnek obierz z łupinki, umyj i drobno posiekaj. Chleb porwij w ręku na drobne kawałki i odstaw. Do blendera wrzuć makrelę razem z olejem, chleb, chili i czosnek. Zmiksuj, jednak nie pozwól, by zrobiła się jednolita konsystencja. Wrzuć mieszankę na rozgrzaną patelnię i podsmaż. Pod koniec smażenia wrzuć makaron i wymieszaj. Połóż danie na talerz, dodaj ugotowanego kalafiora i posyp przed podaniem chili.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie439,11 kcal
Białka12,06 g
Tłuszcze59,08 g
Węglowodany17,24 g
Błonnik6,29 g

Komentarz:

Kalafior jest doskonałym elementem diety odchudzającej, ponieważ ma niską zawartość energetyczną i dużą ilość witaminy C, potasu, magnezu oraz wapnia. Makrela zaś, jak każda ryba, ma w sobie mnóstwo białka, które na co dzień daje nam dużo siły.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze