Spaghetti z kalafiorem
Przepis na pastę z kalafiorem i makrelą może wzbudzać ciekawość. Połączenie smakowe warzywa z rybą może być naprawdę smaczne, jeśli odpowiednio dobierze się proporcje. Najciekawsze jest jednak to, jak zdrowa jest to przekąska.
Składniki:
- 1 ząbek czosnku,
- połowa czerstwego chleba,
- 1 puszka makreli w oleju,
- 1 łyżka chili,
- 2 szklanki surowego, pociętego na cząstki kalafiora,
- 200 g makaronu spaghetti.
Przygotowanie:
Do wrzącej, osolonej wody wrzuć makaron spaghetti. Ugotuj go al dente, odcedź i odstaw. W tej samej wodzie ugotuj na półtwardo kawałki kalafiora, wyjmij z wody i odłóż. Czosnek obierz z łupinki, umyj i drobno posiekaj. Chleb porwij w ręku na drobne kawałki i odstaw. Do blendera wrzuć makrelę razem z olejem, chleb, chili i czosnek. Zmiksuj, jednak nie pozwól, by zrobiła się jednolita konsystencja. Wrzuć mieszankę na rozgrzaną patelnię i podsmaż. Pod koniec smażenia wrzuć makaron i wymieszaj. Połóż danie na talerz, dodaj ugotowanego kalafiora i posyp przed podaniem chili.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 439,11 kcal |
Białka | 12,06 g |
Tłuszcze | 59,08 g |
Węglowodany | 17,24 g |
Błonnik | 6,29 g |
Komentarz:
Kalafior jest doskonałym elementem diety odchudzającej, ponieważ ma niską zawartość energetyczną i dużą ilość witaminy C, potasu, magnezu oraz wapnia. Makrela zaś, jak każda ryba, ma w sobie mnóstwo białka, które na co dzień daje nam dużo siły.