Specjalista radzi: Jesienna dieta (WIDEO)
Na początek trzeba zaznaczyć, że nasze zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze generalnie nie zmienia się wraz z porami roku. Oczywiście, nieraz mówimy czy nieraz zauważamy u siebie przyrost masy ciała właśnie w tym sezonie jesienno-zimowym, co jest nieraz tłumaczone takim gromadzeniem zapasów przed ciężką zimą. Oczywiście nie ma to zbyt wiele wspólnego z gromadzeniem zapasów przed ciężką zimą, ale z naszym zmniejszonym, naszym zmniejszonym wydatkiem energetycznym. Po prostu, jeżeli jemy tak samo jak w lato a ruszamy się mniej, wtedy ten nadmiar energii niestety gromadzi się w postaci tkanki tłuszczowej.
Jesień to bardzo dobry okres na wprowadzenie sezonowych warzyw i owoców. I tutaj takimi typowymi warzywami, zresztą o bardzo wysokich walorach zdrowotnych czy wartości odżywczej są warzywa dyniowate, czyli dynia, kabaczek, cukinia, jak również bakłażan. Te warzywa można oczywiście jeść w postaci świeżej, ale w momencie, kiedy zabraknie takich świeżych warzyw, bardzo dobre są również warzywa mrożone.
Takimi typowymi owocami jesiennymi są jabłka. Jabłka zawierają bardzo dużą ilość pektyn, które działają bardzo korzystnie na pracę przewodu pokarmowego, ale również śliwki, które również zawierają duże ilości błonnika pokarmowego, takiej frakcji rozpuszczalnej, która działa korzystnie nie tylko na pracę przewodu pokarmowego, ale przede wszystkim na stężenie cholesterolu oraz stężenie glukozy we krwi.
Jesienią warto również spożywać produkty o działaniu antybakteryjnym i przeciwzapalnym. I tutaj na pierwszym miejscu jest czosnek, nasz polski czosnek, który jest na bardzo powszechny w kuchni polskiej, ale również cebula. A z takich bardziej orientalnych to na przykład imbir, który również ma działanie przeciwzapalne i antybakteryjne. Jeżeli chodzi o produkty jeszcze o działaniu przeciwzapalnym to miód również takie właściwości posiada.
Bardzo ważną kwestią, którą powinniśmy rozważyć, szczególnie jesienią, już właściwie od września jest suplementacja. 90 procent Polaków ma niedobory witaminy D. Witamina D kiedyś była kojarzona głównie z krzywicą, była głównie kojarzona z wchłanianiem wapnia, z gospodarką wapniowo-fosforanową i oczywiście jak najbardziej ona ma wpływ na prawidłowe wchłanianie wapnia i na procesy związane z tworzeniem kości, ale nie tylko.
Obecnie rola witaminy D jest bardzo szeroka. Jest to ta witamina, która nawet jej odpowiednia ilość działa profilaktycznie, czy może działać profilaktycznie w kierunku chorób, takich jak choroba Parkinsona, stwardnienie rozsiane czy inne choroby o podłożu autoimmunologicznym. Czyli tutaj te działanie witaminy D obecnie jest naprawdę bardzo szerokie. Tak więc powinniśmy rozważyć suplementację i tak zalecenia z 2013 roku dotyczące suplementacji tego składnika mówią o suplementacji między 800 a 2000 jednostek międzynarodowych witaminy D dla osób dorosłych w okresie jesienno-wiosennym, czyli od września do kwietnia.