Naukowcy z Harvardu uważają, że spożywanie mięsa zwiększa ryzyko przedwczesnej śmierci (WIDEO)
Eksperci twierdzą, że nawet 30 proc. wczesnych śmierci można uniknąć. Sugerują, że sposobem na to jest zmiana diety.
Istnieje bowiem czynnik, który sprzyja skróceniu życia. Sprawdź nasze wideo. Spożywanie mięsa zwiększa ryzyko przedwczesnej śmierci.
Eksperci twierdzą, że nawet trzydziestu procent wczesnych śmierci można by zapobiec. Sugerują, że sposobem na to może być zmiana diety.
Istnieje bowiem czynnik, który sprzyja skróceniu życia. Mowa o mięsie. Badanie przeprowadzone na Uniwersytecie Harvarda sugerują, że eliminacja mięsa z diety mogłaby zapobiec śmierci nawet miliona osób w USA.
Naukowcy podkreślają, że dieta wegetariańska jest niedoceniana. Tymczasem wiąże się ona z mniejszym ryzykiem chorób przewlekłych, które są efektem spożywania dużej ilości kwasów nasyconych obecnych w mięsie.
Eksperci z Harvardu podkreślają, że wegetarianie mają ogólnie niższy poziom cholesterolu we krwi, niższe ciśnienie i są szczuplejsi.
A to z kolei wiąże się z długowiecznością. Dodają, że wśród wegetarian wskaźniki wczesnego zgonu są dużo niższe. Potwierdzają to badania prowadzone na Uniwersytecie w Toronto.
Wykazały one, że dieta wegetariańska może działać na organizm tak samo, jak leki obniżające poziom cholesterolu. Jeśli więc chcesz żyć nie tylko zdrowiej, ale i dłużej, wyeliminuj mięso z diety.
Zobacz wideo na temat mięsa:
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.