Sprawdź, kto nie może jeść bobu. Niektórym może zaszkodzić (WIDEO)
Bób to jedno z najpopularniejszych letnich warzyw. Jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy - zawiera białko, witaminy i minerały. Niestety, nie każdy może zajadać się bobem. Osoby cierpiące na niektóre choroby nie powinny jeść tego warzywa. Sprawdź, kto musi uważać.
Obejrzyj nasze wideo. Kto nie może jeść bobu? Bób to bardzo zdrowa roślina strączkowa. Stanowi doskonałe źródło białka, błonnika, kwasu foliowego oraz witamin z grupy B. Nie zawiera tłuszczu. Dodatkowo świetnie smakuje - Polacy go uwielbiają.
Nie wszyscy jednak powinni jeść bób. Dla osób cierpiących na pewno dolegliwości może być trujący. Indeks glikemiczny bobu po ugotowaniu znacznie wzrasta. Jego spożycie przez chorych na cukrzycę może być ryzykowne.
Mutacja genetyczna, którą może uaktywnić spożycie bobu bądź nawet kontakt z jego pyłkiem. Chorzy cierpią na niedobór jednego z enzymów, co skraca czas życia czerwonych krwinek i prowadzi do niedokrwistości.
Objawami są: wymioty, bóle głowy, bóle w okolicy lędźwiowej i ból brzucha, żółtaczka, niedokrwistość, bladość, ciemny kolor moczu. Chorzy często zażywają lek zawierający lewodopę - aminokwas przekształcany w mózgu w dopaminę.
Spożycie bobu może zwiększać stężenie substancji we krwi. Puryny zawarte w bobie powodują zwiększenie produkcji kwasu moczowego, odkładającego się w tkankach i narządach, zwłaszcza w stawach.
Stanowi to szczególnie zagrożenie dla osób cierpiących na dnę moczanową. Ludzie na nią chorujący powinni odstawić bób z tej samej przyczyny, co osoby z artretyzmem.
Duża ilość puryn skutkuje odkładaniem się w drogach moczowych osadów, a w konsekwencji kryształów i kamieni. Warto pamiętać, że nie wszystkie warzywa powszechnie uznane za źródło witamin i składników odżywczych sprawdzą się w naszej diecie. Ich nadmierna ilość może szkodliwa, a nawet trująca. Obserwuj zatem swój organizm i nie zapominaj o umiarze.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.