Tłuszcze nasycone w serach. Wiemy, w których jest ich najwięcej (WIDEO)
Sery nie należą do najbardziej dietetycznych produktów żywnościowych. Jako nabiał są jednak polecane przez dietetyków. A co, jeśli masz podwyższony cholesterol? Czy wolno ci jeść sery? Wyjaśniamy, o co tak naprawdę chodzi.
Sery są bogatym źródłem wapnia i witamin. Niestety, zawierają też zwierzęce tłuszcze nasycone. Panuje opinia, że sery tak jak inne produkty mleczne mogą zwiększać ryzyko udaru, występowania chorób serca i zawału. Gdzie leży prawda?
Oto lista najbardziej popularnych serów w zależności od zawartości tłuszczów nasyconych na około 250 gramów. Cheddar zawiera 24,9 gramów tłuszczu, mozzarella 15,6 gramów tłuszczu, parmezan to 15,4 gramów tłuszczu, ricotta natomiast 8 gramów tłuszczu, twaróg 3,8 gramów tłuszczu, twaróg chudy 2,8 gramów tłuszczu.
Sery są bogatym źródłem tłuszczów nasyconych. Badania przeprowadzone na Uniwersytecie Aarhus w Danii wykazały, że spożywanie nabiału może podnosić poziom cholesterolu we krwi.
To z kolei prowadzi do miażdżycy, udarów i zawału mięśnia sercowego. Nie warto jednak całkowicie z nich rezygnować. Wystarczy, że zastosujesz się do wskazówki, by tłuszcze stanowiły dziesięć procent dziennego zapotrzebowania na kalorie co daje około 18-20 gramów serca dziennie na osobę dorosłą.
Jeśli masz podwyższony cholesterol, wybieraj sery odtłuszczone i konsultuj dietę z lekarzem prowadzącym. Zwracaj też uwagę na skład produktu opisany na etykiecie. Znajdź złoty środek i ciesz się zdrowiem!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl