Stuknij w kapelusz grzyba. Tak rozpoznasz najzdrowszy rodzaj

Podczas jesiennych miesięcy chętnie spędzamy wolny czas w lesie w poszukiwaniu swoich ulubionych smakołyków. Zanim jednak wybierzemy się na grzybobranie, warto poznać jeden z sekretów grzybiarzy. Dowiedz się, dlaczego warto stuknąć w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem.

Po co stukać w kapelusz grzyba?Po co stukać w kapelusz grzyba?
Źródło zdjęć: © Getty Images
Kamil S. Sikora

Jak powinniśmy zbierać grzyby?

Kiedy podczas grzybobrania znajdziemy okaz, który nadaje się do jedzenia, powinniśmy przede wszystkim nie zaburzać leśnej równowagi. W tym celu należy ściąć lub wykręcić grzyb, dzięki czemu nie uszkodzimy grzybni i zadbamy o to, żeby w tym samym miejscu pojawiły się kolejne leśne skarby. To jednak niejedyna rzecz, o której powinniśmy pamiętać. Przed włożeniem grzyba do koszyka warto również stuknąć w jego kapelusz.

Po co stukać w kapelusz grzyba?

Kilkukrotnie stukając w kapelusz grzyba przed jego wycięciem lub ścięciem, rozsiewamy zarodniki, które rozprzestrzenią się w jego pobliżu. Warto to zrobić również po to, żeby pozbyć się zanieczyszczeń i niewielkich robaków. Poza tym robiąc to, upewnimy się, że znaleziony przez nas grzyb jest zdrowy i warto z niego przyrządzić zupę, sos, marynatę czy farsz do krokietów lub pierogów. Jeżeli po stuknięciu usłyszymy odgłos, jaki wydaje dojrzały arbuz, wówczas leśne znalezisko jest twarde i mięsiste. Z kolei, jeśli nie usłyszymy żadnego dźwięku, wtedy oznacza to, że grzyb jest stary i prawdopodobnie robaczywy, a co za tym idzie, nie będziemy mieli z niego żadnego pożytku. W tym przypadku lepiej go nie zrywać i zostawić w lesie.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka