Trwa ładowanie...

Suflet czekoladowy - kalorie i wartości odżywcze, przepis

Suflet czekoladowy to popularny, lekki, ale słodki deser, chętnie podawany jesienią oraz zimą, a także po obfitym obiedzie. Podawany jest zwykle na ciepło, często w towarzystwie orzechów i przecierów owocowych albo frużeliny. Jak przygotować suflet z czekoladą?

Zobacz film: "Jak zrobić suflet?"

spis treści

1. Czym jest suflet?

Suflet to lekki wypiek, podawany najczęściej w niewielkiej kokilce. Przygotowuje się go na bazie żółtek utartych z cukrem i masłem, a także ubitych białek. Wśród dodatków najczęściej znajduje się cukier puder, orzechy, bakalie oraz owocowe sosy.

Deser pochodzi z Francji i najczęściej podawany jest na ciepło, czasem jednocześnie z lodami. Wypieka się go w mocno nagrzanym piekarniku, aby szybko urósł i zwiększył swoją objętość. Dzięki temu gotowy suflet jest puszysty i lekki.

Najczęściej przygotowuje się pojedyncze porcje sufletu, choć czasem zdarza się jeden większy wypiek, dzielony później na kawałki.

2. Kalorie i wartości odżywcze sufletu czekoladowego

100 g sufletu czekoladowego zawiera ok. 170 kalorii, w tym:

  • 13 g tłuszczu (7 g nasyconych kwasów oraz 0.2 g tłuszczów trans)
  • 6 g węglowodanów (ok. 2 g cukru)
  • 8 g białka
  • 0.7 g błonnika

Jedna porcja sufletu ma zwykle około 500 kalorii. Jednocześnie w suflecie znajdziemy sporo witamin i minerałów, np.:

  • cholesterol (118mg/100g)
  • sód (560mg/100g)
  • potas (230mg/100g)
  • witaminę C
  • żelazo
  • witaminę B12
  • magnez
  • witaminę B6
  • witaminę D
  • wapń

Rekomendowane przez naszych ekspertów

3. Jak przygotować suflet czekoladowy?

Oryginalny czekoladowy suflet jest łatwy do przygotowania i zawiera niewiele składników. Do jego wykonania potrzebujemy:

  • ok. 50 g mąki – najlepiej tortowej
  • 3 żółtka i 3 białka
  • ok. 60 g cukru pudru + odrobina do posypania całości
  • 100 g masła
  • 120 g czekolady deserowej

Żółtka i białka należy oddzielić, a następnie utrzeć żółtka z cukrem pudrem. W kąpieli wodnej rozpuścić masło oraz czekoladę. Lekko studzimy. Następnie do masy z żółtek i cukru dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy trzepaczką, a następnie dodajemy czekoladową masę.

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, a następnie ostrożnie, stopniowo dodajemy je do masy. Mieszamy delikatnie łopatką, a następnie wykładamy do kokilek.

Suflet należy piec w 200 stopniach ok. 10 minut, aż całość urośnie, a białka się zetną. Po upieczeniu warto zostawić go na chwilę w otwartym piekarniku, a z kokilek wyjmować bardzo delikatnie.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze
Szukaj innego lekarza
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.