Suflet czekoladowy - kalorie i wartości odżywcze, przepis
Suflet czekoladowy to popularny, lekki, ale słodki deser, chętnie podawany jesienią oraz zimą, a także po obfitym obiedzie. Podawany jest zwykle na ciepło, często w towarzystwie orzechów i przecierów owocowych albo frużeliny. Jak przygotować suflet z czekoladą?
1. Czym jest suflet?
Suflet to lekki wypiek, podawany najczęściej w niewielkiej kokilce. Przygotowuje się go na bazie żółtek utartych z cukrem i masłem, a także ubitych białek. Wśród dodatków najczęściej znajduje się cukier puder, orzechy, bakalie oraz owocowe sosy.
Deser pochodzi z Francji i najczęściej podawany jest na ciepło, czasem jednocześnie z lodami. Wypieka się go w mocno nagrzanym piekarniku, aby szybko urósł i zwiększył swoją objętość. Dzięki temu gotowy suflet jest puszysty i lekki.
Najczęściej przygotowuje się pojedyncze porcje sufletu, choć czasem zdarza się jeden większy wypiek, dzielony później na kawałki.
2. Kalorie i wartości odżywcze sufletu czekoladowego
100 g sufletu czekoladowego zawiera ok. 170 kalorii, w tym:
- 13 g tłuszczu (7 g nasyconych kwasów oraz 0.2 g tłuszczów trans)
- 6 g węglowodanów (ok. 2 g cukru)
- 8 g białka
- 0.7 g błonnika
Jedna porcja sufletu ma zwykle około 500 kalorii. Jednocześnie w suflecie znajdziemy sporo witamin i minerałów, np.:
- cholesterol (118mg/100g)
- sód (560mg/100g)
- potas (230mg/100g)
- witaminę C
- żelazo
- witaminę B12
- magnez
- witaminę B6
- witaminę D
- wapń
Rekomendowane przez naszych ekspertów
3. Jak przygotować suflet czekoladowy?
Oryginalny czekoladowy suflet jest łatwy do przygotowania i zawiera niewiele składników. Do jego wykonania potrzebujemy:
- ok. 50 g mąki – najlepiej tortowej
- 3 żółtka i 3 białka
- ok. 60 g cukru pudru + odrobina do posypania całości
- 100 g masła
- 120 g czekolady deserowej
Żółtka i białka należy oddzielić, a następnie utrzeć żółtka z cukrem pudrem. W kąpieli wodnej rozpuścić masło oraz czekoladę. Lekko studzimy. Następnie do masy z żółtek i cukru dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy trzepaczką, a następnie dodajemy czekoladową masę.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, a następnie ostrożnie, stopniowo dodajemy je do masy. Mieszamy delikatnie łopatką, a następnie wykładamy do kokilek.
Suflet należy piec w 200 stopniach ok. 10 minut, aż całość urośnie, a białka się zetną. Po upieczeniu warto zostawić go na chwilę w otwartym piekarniku, a z kokilek wyjmować bardzo delikatnie.