Sumak - egzotyczna bomba przeciwutleniaczy (WIDEO)
Sumak to przyprawa wykorzystywana przede wszystkim w kuchni arabskiej. W skali ORAC (czyli skali oceniającej możliwość pochłaniania wolnych rodników tlenowych), znajduje się ona w samej czołówce. Sumak jest więc skarbnicą antyoksydantów. Sprawdź, jak spożywanie tej przyprawy może wpłynąć na organizm.
Sumak to egzotyczna bomba przeciwutleniaczy. To egzotyczna przyprawa popularna w kuchni arabskiej. Warto jednak włączyć ją do codziennego jadłospisu, ponieważ zawiera moc przeciwutleniaczy. A co za tym idzie redukuje stany zapalne. Choroby serca, osteoporoza, cukrzyca - to tylko niektóre choroby powiązane z powstaniem stanu zapalnego w organizmie.
Spożywanie sumaku może zmniejszyć ryzyko powstania stanu zapalnego i chorób z nim związanych. Zmniejsza ryzyko powstania infekcji. Sumak jest również źródłem witaminy C, która wzmacnia system odpornościowy, a przez to zapobiega rozwojowi infekcji, łagodzi również przebieg przeziębienia.
Działa antybakteryjnie, sumak hamuje rozwój szkodliwych bakterii w organizmie, może być bronią w walce z Salmonellą. Sprawdza się również jako naturalne antidotum na biegunkę. Reguluje poziom cukru we krwi, sumak pomaga regulować ilość cukru we krwi, dzięki właściwości redukowania poziomu insuliny.