Super diety na wiosnę
Dieta na wiosnę powinna łączyć odchudzanie z oczyszczaniem organizmu z toksyn nagromadzonych w okresie zimowym. Wiosną mamy więcej energii i motywacji do rozpoczęcia programu odchudzania, dlatego też warto wprowadzić w życie kilka prostych zasad i starać się ich trzymać.
1. Warzywa na wiosnę
Wiosna to okazja na wprowadzenie do jadłospisu większej ilości świeżych warzyw. O tym, że są zdrowe i zawierają dużo witamin i minerałów nie trzeba nikomu przypominać, jednak nie każdy zdaje sobie sprawę, iż działają one również odchudzająco. Aby wykorzystać to działanie należy zaczynać obiad od dużej sałatki warzywnej. Jest ona niskokaloryczna, a daje uczucie sytości, przez co spożywa się mniej kalorii w ciągu reszty posiłku. Badania wskazują, iż osoba, która zjadła dużą sałatkę na pierwsze danie spożywa o 12% mniej kalorii w ciągu całego posiłku. Z tego względu wiosenna dieta powinna zawierać duże ilości warzyw, w szczególności sałaty, marchewki, pomidorów, selera i ogórka. Warto jednak pamiętać, aby w przyrządzanej sałatce ograniczyć ilość tłuszczów – z tego względu lepiej wybrać lekki dressing niż majonez. Dieta złożona z warzyw daje dużo energii przy jednoczesnym ograniczeniu spożywanych kalorii.
2. Owsianka odchudzająca
Dieta na wiosnę oprócz warzyw powinna również zawierać duże ilości produktów pełnoziarnistych, takich jak płatki zbożowe. Okazuje się jednak, że gotowane płatki, na przykład w formie owsianki zawierają 1/5 wartości kalorycznej takiej samej ilości płatków suchych. Dlatego też osoby, które interesuje dieta odchudzająca powinny rozpoczynać dzień od gorącej owsianki. Taki posiłek jest zdrowy, daje energię na cały poranek i zmniejsza ochotę na przekąski, jaka nachodzi nas około godziny 10. Dodatkowo owsianka zawiera dużo błonnika, który wspomaga pracę jelit, a nawet zapobiega takim chorobom, jak cukrzyca, choroby serca i niektóre nowotwory.
3. Dieta detox
Podstawą diety detox jest zielona herbata. Picie jej to najlepszy sposób na naturalne oczyszczanie organizmu z toksyn. Jedna puszka napoju gazowanego dostarcza średnio 140 kalorii, co przekłada się na 9 łyżeczek cukru. Niesłodzona zielona herbata nie ma żadnej wartości energetycznej, dlatego też jest świetnym wyborem dla osób, które pragną stracić na wadze. Oprócz tego jest ona źródłem katechin, które stymulują organizm do spalania tłuszczu.
4. Czekolada w odchudzaniu
Odchudzanie się wymaga zrezygnowania ze słodyczy i przekąsek. Jest jednak pewien wyjątek – czekolada deserowa. Program odchudzania nie tylko zezwala na taki smakołyk, ale wręcz do niego zachęca. Warto jednak wybierać czekoladę gorzką – ma mocniejszy smak, przez co sprawia, że czujemy się nią bardziej nasyceni. Jeśli mamy ochotę na coś słodkiego, a nie chcemy rujnować diety, powinniśmy sięgać po czekoladę. Jest bogatym źródłem antyoksydantów, przez co zmniejsza ryzyko chorób serca, nadciśnienia i cukrzycy. Dostarcza również dużo magnezu, żelaza i potasu, a także serotonin, które wprawiają nas w dobry nastrój.
Dieta na wiosnę to przede wszystkim zdrowa i zbilansowana dieta, bogata w warzywa, owoce i produkty pełnoziarniste. Osoba, która pragnie zgubić kilka zbędnych kilogramów przed nadejściem lata powinna także zastąpić wszystkie napoje zieloną herbatą i wodą mineralną – w ten sposób nie tylko ograniczamy spożycie kalorii, ale także wypłukujemy toksyny z organizmu.